Ennek nem fogsz örülni: az emberek fele utálja a karácsonyi ajándékait

Pénzcentrum2019. december 25. 14:28

Sokan érzünk lelkifurdalást, amikor nem vágyott ajándékot kapunk, de talán könnyít a lelkünkön az a tudat, hogy nem vagyunk egyedül. Egy friss felméréséből kiderül, hogy az emberek 55 százaléka szokott karácsonyi ajándékot visszacserélni, 22 százalékuk pedig egy éven belül továbbajándékozza a sosem vágyott meglepetést.

Tény, hogy a karácsony az év legnagyobb vásárlási ünnepe. Az amerikaiak várhatóan több mint 1000 milliárd dollárt költenek ajándékokra idén, míg az Egyesült Királyság lakói több mint 2 milliárd dollár értékben vásárolnak ebben az időszakban. A magyarok pedig nagyjábó 1200 milliárd forintot tapsolnak el ezekben a napokban.

Sajnos ezen ajándékok több mint fele megkapja majd a ‘nem-tetszős’ címkét. A ruhaneműkből és kiegészítőkből kerülnek ki általában a legrosszabbnak ítélt karácsonyi ajándékok, melyeket a megajándékozottak 34 százaléka sosem vásárolna meg magának. És hogy kitől kapjuk ezeket? A legrosszabb ajándékozók képzeletbeli díját a barátok (27%), és a szülők kaphatnák (16%) meg.

A FOREO globális felmérése felfedte minden idők legszörnyűbb karácsonyi ajándékait is: súlycsökkentő talpbetét, fakanál és gumióvszer is akadt a listán. Kiderült, hogy az ajándékozás valóban művészet, amit el kell sajátítani. Noha a kutatás számos fura és nem-kívánt meglepetést listázott, az egyetlen dolog, ami nem volt a sorban, az a szépségtechnológiai eszközök.

“2018-ban csupán az Egyesült Államokban 13 milliárd dollárt pazaroltak el nem kívánt ajándékokra, ami valóban sokkoló adat. Büszkék vagyunk rá, hogy a FOREO-nál a visszatérítések aránya sosem haladta meg az 1%-ot. A vásárlók egyszerűen többre vágynak, a brandeknek pedig több figyelmet kellene fordítaniuk az ajándék kínálatukra." - mondta Dalia Fernandez, a FOREO Termékfejlesztési Menedzsere.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Nem meglepő módon, az ünnepi ajándékok beszerzése és a vele járó stressz akár a mentális jóllétünket is befolyásolhatják, extrém stresszt okozva. Az Amerikai Pszichológiai Társaság közvélemény-kutatása szerint az amerikaiak 69 százaléka stresszhelyzetet él át a pénzhiány, 51 százalékuk pedig az ajándékozás körüli nyomás miatt.

Címkék:
vásárlás, karacsony, ajándék, költés,