Átverés a magyar boltokban? Így sózzák rád a drágább termékeket

Pénzcentrum2019. október 7. 17:30

Rossz hírünk van azoknak, akik a címke, és az azon feltüntetett díjak alapján választanak bort a boltokban. Bár az ilyen termékek sokkal jobban fogynak, mint azok, amiken nem tüntették fel az arany-, ezüst-, vagy bronzminősítést, a szakértők szerint sok esetben a plecsnik semmit sem érnek. Ugyanis a mai borversenyek hitelessége is megkérdőjelezhető, legalábbis nincs két borász, aki ugyanúgy értékelné ugyanazt a bort. Mutatjuk, hogy miről ismerheted fel a jó borokat.

Ugye te is vettél már bort a cimke alapján? Eléggé meggyőzőek tudnak lenni például a különféle arany-, ézüst-, vagy bronz plakettek, vagy más "nagydíjak". De valóban minőségi terméket takarnak a csicsás elismerések? Erre kereste a választ a Daily Mail, amely szerint a fenti elemekkel ellátott borokból nagyjából hétszer többet vettek Nagy-Britanniában, mint a többiből.

Ám a lap által megkérdezett szakértők is arra figyelmeztetnek, hogy nem feltétlenül a legjobb termékek kerülnek ki győztesen a klönféle borversenyeken! Éppen ezért azt tanácsolják a vásárlóknak, hogy ne, vagy ne csak a cimke alapján válogassanak a borok között.

A versenyeken általában több csoportra osztják a borokat, és egy ilyenben 3-8 termék kap helyet. Tehát a zsűri rengeteg különféle bort mustrál, így pedig Lukasz Kolodziejczyk szerint nem lehet 100 százalékos pontossággal megítélni a termékek minőségét. A szakértő, aki a 2019 Decanter World Wine Awardson is zsűrizett azt mondta a lapnak, hogy

sajnos nem lehet elvárni a tévedhetetlen pontosságot, a Decanter World Wine Awardson például öt napon keresztül kell megvizsgálni 50-70 különféle bort. Ekkora mennyiség még a legtapasztaltabb bírákat is komoly kihívás elé állítja: általában csak az első pár termékre fordítják a legnagyobb figyelmet, egy idő után elvész a koncentráció.

Richard Ellison, a Wanderlust Wine alapítója is arról beszélt a brit lapnak, hogy a borkóstolás és a borversenyek eredményei elég félrevezetőek lehetnek, mivel teljesen a bírák érzékszerveire hagyatkozik - tehát nincs két borász, aki ugyanúgy értékelne egy terméket. Abban mindkét szakértő egyetértett, hogy érdemes igencsak utánanézni, milyen plakettek is vannak a borokon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakemberek négy kulcsfontosságú pontot határoztak meg, amelyeket követve te is ki tudod választani a legjobb borokat:

  • Ha valamilyen versenyplecsnit látsz a cimkén, az még nem jelenti azt, hogy a bor mindenképpen kifogásolható: vásárlás előtt nézz utána a megmérettetésnek! Ha valamilyen nívós elismerésről van szó, az mindenképpen jót jelenthet.
  • Azokat se hagyd ki, amelyeken egyáltalán nem jelölnek versenyrészvételt: ugyanis sok jó picészet nem engedheti meg magának, hogy elinduljon egy-egy külföldi megmérettetésen, inkább máshová összpontosítja a marketingbüdzsét.
  • Használd ki a technológia adta lehetőségeket: nézz utána a termékeknek, mielőtt elindulsz a boltba megnézheted például a Pénzcentrumon is, hogy a szakértők milyen borokat ajánlanak a hiperekből. Emellett rengeteg olyan oldal van, ahol a vásárlók értékelhetik a borokat.
  • Bízz a saját ízlésedben: nem ritka, hogy a boltokban kóstolót kínálnak a termékekből. Ne légy rest, próbáld végig a kínálatot, abból nem lehet baj! Persze, ha kocsival vagy, akkor egy kicsit komplikáltabb az ügy, de a szakemberek így is azt ajánlják, ne fél kísérletezni, próbálgasd végig a borokat, hogy megtaláld a megfelelőt.

Címkék:
vásárlás, bor, díj, díjak, boltok, zsűri, kóstolás, borok, borverseny,