Ilyen nincs, brutálisan olcsó a hús Magyarországon: te nem így látod?

NapiCsárt2019. augusztus 27. 16:55

Bár egyre több hír szól arról, és egyre többen a bevásárlásoknál is érzékelik, hogy Magyarországon egyes húsok brutálisan megdrágultak, mindez azonban európai viszonylatban még mindig nem jelenti, hogy idehaza sokat fizetnénk a húsért. Olyannyira nem, hogy az Eurostat statisztikái szerint Magyarországon a 4. legolcsóbb a hús az egész EU-ban.

A Pénzcentrum korábban már beszámoltunk arról, hogy a szakértők egyöntetűen azt jósolják, hogy a sertéshús ára bizony tartós drágulás áldozata lesz. Aminek már most is érezzük a hatását, ugyanis egy kiló disznókaraj sohasem került még annyiba Magyarországon, mint manapság. Na, de mi a helyzet az Európai Unióban a hústermékekkel, mennyire drágák az egyes tagországokban?

Az Eurostat friss jelentése nyomán ezt most meg is tudjuk tenni. A tagállamok árszínvonalát ugyanis össze lehet hasonlítani az EU átlagos árindexével (100). A statisztikákból az derül ki, hogy nyugati szomszédunknál, Ausztriában a legdrágábbak a hústermékek (marha- és borjúhus, sertés, bárány, birka, kecske, baromfi, egyéb húsok és ehető belsőség, édesség és egyéb húskészítmények), az ottan árindex ugyanis 146. A második legdrágább Luxemburg (142), míg a dobogó harmadik helyén Franciaország (131) áll. 

Loading...

A lista másik felén Lengyelország és Románia végzett, ami azt jelenti, hogy ebben a két országban a legolcsóbbak a húsok az EU-ban, az itteni árindex 63 volt. Őket követte Bulgária 64-es árindexxel, ami után Litvánia következett 71-el. Magyarország a lista végén, hátulról a 4. helyen végzett, 

ami azt jelenti, hogy hazánkban a 4. legolcsóbban lehet húst vásárolni az egész EU-ban.

Közvetlen szomszédjaink közül egyébként csak Romániában olcsóbbak a húsok, Szlovákia (79), Horvátország (85), Szlovénia (97) és természetesen Ausztria is drágább nálunk.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, hús, baromfi, eurostat, csirke, marha, fogyasztói árindex, disznó, árindex,