Indul a dinnye-offenzíva: néhol horror áron mérik a magyarok kedvenc nyári csemegéjét

Pénzcentrum2019. július 15. 14:30

zen a héten indul nagyban a magyar görögdinnye szezonja a boltokban. Nagy az árak szórása, drágábbnak tűnik a szezon, de hát ez még csak az egyébként későbbre csúszott szezon legeleje. Ráadásul a dinnye a meleget kedveli, az meg mostanában nincs. A dinnyeár úgy mozog, mint a hőmérő higanyszála: együtt vannak fenn és lent.  Kóstoltatásról még nincs hír.

A Nemzeti Agrárkamara legutóbbi közleménye szerint 2019-ben a 2018-as évihez hasonló mennyiségű görögdinnye termés várható. Ez jó hír, de azért volt itt más is. Az MTI korábban datált, június végi híradása szerint a 2018-asnál 10-15 százalékkal kevesebb, 160-180 ezer tonna görögdinnye-termésre számít a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács 2019-ben. Ráadásul a szervezet szerint a 2018-as rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel, a terület mintegy 10-15 százalékkal, 4.000-4.200 hektárra csökkent az országban, a gyümölcs szedését pedig munkaerőhiány hátráltathatja - írja a Blokkk.com szakportál.

A görögdinnye árának alakulását meghatározza, hogy a magyar termelők milyen áron és mikortól tudnak szállítani az exportpiacokra, amelyeket július közepéig a spanyol termés ural. A kereslet pedig nagy mértékben függ az időjárástól, a gyümölcsből a kánikulai melegben fogy a legtöbb. Erre még néhány napot várnunk kell. Vigasztalásul pedig annyit, hogy a dinnyeszezon hosszabb lehet a szokásosnál, szeptemberig is kitarthat.

Egyébként a Magyar Dinnyetermelők Egyesülete is bizakodó, szerintük lesz elég dinnye.

A portál megnézte, hogy július 15-én a nagyláncok webáruházai mennyiért kínálják a görögdinnyéjüket. Ezt össze is hasonlították a 2018-as induló árakkal, igaz, az akkor július első napjaira esett - de mindkettő szezonkezdet volt

Az Auchan ugyanannyiért adja 2019-ben is, mint korábban, 189 forint/kg áron. Nyilván a termelői kínálat is szerepet játszik abban, hogy a másik hiperlánc, a Tesco is ugyanannyiért adja a görögdinnyét webáruházában - tavaly egyébként még 30 forinttal olcsóbbról indzult a szezon. A CBA drágábban, 299 forintos kilónként áron indít, de hát lesz még bőven ideje követni a többieket. A Spar új webszereplő, náluk 249-be kerül egy kiló dinnye.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Árszórás eddig is volt a dinnyepiacon, ráadásul ahogyan telt az idő a szezonban, azért korábban folyamatosan lejjebb ment a dinnyeár a boltban, jó időben is. A kérdés most az, hogyan alakul az időjárás. Mindenki örülne a melegnek, ami most nincs, hiszen akkor jobban fogy a dinnye. Ha meleg van, akkor a legcsábítóbb a görögdinnye, viszik is a boltból, rendesen, és akkor magasabban tartható az ára, kijönnek a pénzükből a dinnyetermelők. Ha nem viszik a vásárlók, akkor nem.

Címkék:
vásárlás, Tesco, CBA, auchan, dinnye, spar, príma, dinnyeszezon, vásárlók, magyar dinnye, nemzeti agrárkamara,