Azért ez nem semmi: Európában csak 3 gyengébb valuta van a forintnál

Pénzcentrum2019. január 22. 14:30

A magyar fizető eszköz 46 százalékkal alulértékelt az USA dollárhoz és 35 százalékkal az euróhoz képest - derült ki a legfrisebb, 2019 januári Big Mac Indexből. A legújabb statisztika arra is rámutatott, hogy Európában csupán 3 valuta van (azok közül, amelyek szerepelnek a Big Mac Index skáláján), amelyik gyengébb a forintál.

A The Economist 1986 óta teszi közzé az úgynevezett Big Mac Indexét, amit bár sosem szántak pontos gazdasági mutatónak, mára mégis globális szabvánnyá nőtte ki magát. A mutató abból indul ki, hogy előbb-utóbb egy adott szolgáltatásért a világon mindenhol ugyanannyit kell majd fizetni, és az alapján határozza meg egy-egy valuta értékét, hogy ezzel szemben mennyit kell fizetni az ismert McDonald’s-os szendvicsért.

A magyar forint például a legfrissebb, 2019 januári Big Mac Index szerint 46 százalékkal alulértékelt az amerikai dollárhoz képest.

Hiszen még idehaza 850 forintba (kb. 3 dollár) kerül egy Big Mac, addig az USA-ban 5,58 dollárt kérnek el érte. A hazai valutánkat a dollár mellett az euróval is össze tudjuk hasonlítani (idehaza egy Big Mac kb. 2,7 euró, míg az EU övezetben 4,05). A januári adatok szerint itt valamivel kisebb az eltérés,

a magyar forint a Big Mac Index alapján 35 százalékkal alulértékelt az eurohóz képest.

Mindez pedig azt jelenti, hogy egy forintért kevesebb terméket vagy szolgáltatást lehet megvenni idehaza, mint az a Big Mac ára alapján indokolt lenne. Tehát mind az USA-hoz, mind pedig az Euro övezethez képest is Magyarország az olcsó országok közé sorolható. Olyannyira így van ez, hogy Európában csupán a lengyel zlotyi, a román lej és az ukrán hrivnya számít gyengébb fizetőeszköznek a forintnál.

Loading...

Mindig van lejjebb 

Az Economist jelentéséből a januári adatok alapján az is kiderült, hogy a dollárhoz képest: 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • az orosz rubel a legalulértékeltebb, amit az ukrán hrivnya és a török líra követ, 
  • míg a svéd és a norvég korona, illetve a svájci frank erősebbnek számít.

Az euróhoz képest egyébként a legalulértékeltebb valuták rangsora azonos, mint az USA dollár esetében, azonban Európa legelterjedtebb fizetőeszköze gyengébbnek számít a svéd, norvég korona, illetve a svájci frank mellett a kanadai és az USA dollárnál is.

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, valuta, vásárlóerő, big mac, török líra, valuták, mcdonald's magyarország, román lej, török fizetőeszköz, lengyel zlotyi, ukrán fizetőeszköz,