Még nem késő: így lehet örömteli és stresszmentes a karácsony

Pénzcentrum2018. november 26. 11:00

Közelegnek az ünnepek, rengeteg ilyenkor a tennivaló: ajándékbeszerzés, bevásárlás, rokonlátogatások, sütés-főzés. A legtöbb magyar háztartásban még mindig a hagyományos ünnepi fogások kapnak helyet az ünnepi asztalon, viszont a töltött káposzta vagy a halászlé elkészítése nem könnyű, és időigényes. Ha nem akarjuk az ünnep nagy részét a konyhában tölteni, érdemes bevetni különböző praktikákat. Mutatjuk, hogyan lehet igazán örömteli és stresszmentes a karácsonyi sütés-főzés úgy, hogy emlékezetes és finom legyen a karácsonyi menü.

A karácsony sok magyar család számára legalább annyira stresszforrás, mint a nyugodt pihenés és a kikapcsolódás időszaka: év végi hajtás a munkahelyen, ajándékok beszerzése, becsomagolása, nagybevásárlás intézése. Mire eljön a szenteste, a legtöbben már fáradtak, kimerültek. Pedig még akkor kezdődik a munka java: a karácsonyi menü elkészítése.

A Nielsen tavalyi nemzetközi felméréséből kiderült, a magyar nők 44 százaléka válaszolta azt, hogy a legnagyobb stresszforrást számukra karácsonyi előkészületek jelentik, köztük a főzés. Pedig nem kellene ennek így lenne. Igazán örömteli és stresszmentes is lehet a karácsonyi sütés-főzés, méghozzá úgy, hogy emlékezetes és finom legyen a karácsonyi menü.

A hagyományos ételek dominálnak a karácsonyi asztalon

A legtöbb magyar háztartásban még mindig leginkább a hagyományos fogások kapnak helyet az ünnepi asztalon, viszont a töltött káposzta vagy a halászlé elkészítése nem könnyű, és időigényes. Az interneten rengeteg receptet találni, mindenki találhat kedvére valót, ha esetleg nem lenne bevett családi receptúra.

Egy halászlé elkészítése alsó hangon 80-100 perc, előkészületekkel, főzéssel együtt, attól függően, hogyan készítjük. Passzírozás nélkül 80 perc alatt megvan, passzírozással közel 2 óra. A töltött káposzta elkészítése ennél jóval több időbe telik. A klasszikus, kolozsvári szalonnával és kolbásszal készülő töltött káposzta elkészítése mindennel együtt körülbelül három és fél óra, de az egyszerűbb, kolbász és szalonna nélküli változat is 2 és fél óra. Ha pedig nagyon odatesszük magunkat és füstölt oldalas is kerül szalonna és kolbász mellé, több mint 4 órán át kell a konyhában töltenünk.

Ha kacsa- vagy libacombot szeretnénk készíteni, szintén úgy számolhatunk, hogy nagyjából 2 óra, míg mindennel elkészülünk: vagyis mire megsül a kacsa- vagy libacomb, megcsináljuk a párolt káposztát és a hagymás törtburgonyát vagy krumplipürét. A sült kacsamáj szintén közkedvelt ünnepi étek, aminek elkészítése szintén nagyjából egy óra alatt van meg.

Ha pedig megvagyunk a főételekkel, még mindig nem pihenhetünk meg: jönnek a desszertek. A megkerülhetetlen bejgli elkészítési ideje kb. 90 perc, ha még ezt megfejeljük egy gyümölcskenyérrel, akkor még plusz egy órával számolhatunk. Ha még linzerkoszorút is sütnénk, az megint csak még legalább 1 óra.

Vásárolj okosan!

Ha viszont nem akarjuk a karácsonyi ünnepeket elejétől a végéig a konyhában tölteni, érdemes különböző fortélyokhoz folyamodni. A különböző áruházak rengeteg olyan termékkel várják a vásárlókat, amelyek jelentősen megkönnyítheti az életüket.

Ahelyett például, hogy mi magunk kínlódunk a sült kacsa-vagy libamáj elkészítésével, meg is vehetjük azt készen, például a Lidlben. Az üzletlánc Deluxe kínálatában 230 grammos kiszerelés mindössze 659 forint, és a diszkontban kaphatunk füstölt-főtt bőrös kacsamellfilét is, ami szintén jó választás lehet. A 200 grammos kiszerelés 999 forint. Vagyis máris megvan a libás-kacsás előétel anélkül, hogy órákon át vesztegeltünk volna a konyhában.

Akinek nincs kedve a körettel bíbelődni, szintén jól járhat: a hercegnőburgonya rendkívül finom, ám nagyon macerás elkészíteni. Sokkal jobban járunk, ha megvesszük fagyasztva és otthon kisütjük.

A desszertekhez sem kell ragaszkodni, vagy legalábbis nem feltétlenül kell egymagunknak sütni 3-4 féle süteményt, amivel a családnak, barátoknak kedveskedünk. A diszkontáruházban beszerezhetjük a tiramisut például - aminek házi elkészítése szintén közel 1 óra - , de a szintén készen kapható mini sajttortával vagy profiterollal sem lőhetünk mellé.

Kiváló aprósüteményeket is beszerezhetünk a diszkontáruházból, vagyis a linzerkoszorúval, islerrel sem érdemes kínlódni. Az előre csomagolt rétestészta is jó választás lehet, rétes mellett sajtos pogácsát vagy virslis falatokat készíthetünk belőle villámgyorsan, melyek kiváló vendégváró falatok.

A Lidl-nél például a félkész ételek egyre keresettebbek. A rohanó világban egyre kevesebb ideje marad az embereknek főzni.

Viszont nem is kell beérniük a konzerves főzelékekkel és pacalpörkölttel, minőségi alapanyagokból készült prémium termékekhez juthatnak, melyeket friss alapanyagokkal elkészítve fejedelmi ebédet vagy vacsorát varázsolhatnak az asztalra.

Az ünnepek közeledtével egyre nagyobb az igény a kényelmi termékekre, mint például az előkészített, pácolt húsokra, de nő a kolbász és hurka forgalma is. A halak is keresettek. Sokan vannak, akik nem szeretnének a pucolással, a hús előkészítésével szenvedni,számukra ideális választás lehet a pontyszelet, a friss, tiszítított aranydurbincs vagy pisztráng, vagy a friss tengeri sügérfilé.

Ha tehát idén karácsonykor inkább minőségi időt töltenénk a családdal ahelyett, hogy elmegy a nap a menü elkészítésére, érdemes jó előre kitalálni, mit is szeretnénk főzni, és akár már november végén, december elején beszerezni azokat a hosszabb ideig elálló, félkész termékeket, melyek megkönnyíthetik az életünket. Így ugyanis rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg úgy, hogy közben igazán ízletes, minőségi ételek kerülnek az ünnepi asztalra.

Támogatott tartalom: A cikk megjelenését a Lidl támogatta.
Címkék:
karacsony, élelmiszer, lidl, konyha, főzés,