Újra van balatoni hal a strandbüfékben: mutatjuk a legális trükköt

Pénzcentrum2018. július 20. 15:01

Már évek óta nem juthatunk balatoni halhoz a partmenti vendéglátóhelyeken. Ennek nemcsak az az oka, hogy akkora mennyiséget lehetetlen lenne kihalászni a tóból, amennyi éhes turista van, de ráadásul 2013 óta törvényileg tiltott is a balatoni halászat. Horgászni persze szabad, ám a kifogott halat értékesíteni már nem. Most azonban egy élelmes halsütödének mégis sikerült igazi balatoni halat szereznie, méghozzá úgy, hogy közben még a törvényt sem szegték meg.

Aki szeretne sem tud balatoni halat enni a magyar tenger partján, hiszen nem jutnak hozzá a vendéglátóhelyek: immár 5 éve tilos a balatoni halászat. Horgászni ugyan továbbra is szabad, ám azt a halat értékesíteni már nem. Éppen ezért a Nébih nyaranta nem csak a sütödék tisztaságát ellenőrzi, hanem a halak származását is. Tehát ha esetleg nem argentin tengeri hekket eszünk a tóparton, hanem keszeget, akkor biztosak lehetünk benne, hogy azt nem helyben fogták ki, hanem olcsó, román, kazah, ukrán tenyésztett hal került a tányérunkra.

Mégis van kiskapu

Létezik azonban egy trükk, amivel a partmenti büfék mégis hozzájuthatnak helyi halakhoz. A Streetkitchen.hu videójában, melyben Fördős Zé a Balatont eszi körül, egy érdekes részre bukkantunk:

a balatonalmádi Jóbarátok halsütüdében lehet kapni balatoni keszeget!

Most, hogy magas a vízállás, és megnyitották a Sió-csatornát, a büfé vezetője egyből hívta az illetékeseket, és megkérte őket, ha a Sió angolnacsapdáiban lesz keszeg is, akkor azokat bocsássák a rendelkezésére. Így lehet újra balatoni keszeghez jutni a partmentén.

Persze ez csak időleges megoldás, hosszú távon nem oldja meg a balatoni éttermek gondját. Ők ugyanis évek óta keresik a lehetőségeket és a megállapodást minisztériummal, mivel szeretnének legálisan balatoni halhoz jutni, erre azonban egyelőre még mindig nincs lehetőségük.

"Szabályozott és ellenőrzött módon újra lehetővé kell tenni, hogy a parti éttermek és halsütödék balatoni halhoz juthassanak"

 - nyilatkozta korábban a Népszavának a Balatoni Kör egyik alapító tagja, Csapody Balázs.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Még mindig nagyon kevés halat eszünk

Habár ilyenkor, nyár közepén mindig megugrik a halfogyasztás, hiszen vízparton megkívánják a strandolók, sajnos évközben még mindig kevés halat eszünk. A KSH 2016-os adatai szerint fejenként mindössze 5,7 kilogrammot egy év alatt, Portugáliában például tízszer ennyit, 55,3 kg-ot. De még a 22 kilós uniós átlagtól is jócskán el vagyunk maradva.

Azt persze nem tudhatjuk, hogy ténylegesen több halat ennénk-e, ha lehetne a strandbüfékbe legálisan hozzájutni balatoni vagy egyéb hazai szabad halhoz, mindenesetre talán lassan visszaszivároghatna a magyarok tányérokra.

Címkék:
vásárlás, nyaralás, Balaton, keszeg, hekk, strandbüfé,