Búcsúzz el a bankodtól: ezzel a trükkel tízezreket spórolhat neked a főnököd

Pénzcentrum2018. március 28. 05:45

Talán kevesen tudják, hogy a bankok rendelkeznek munkavállalói számlacsomagokkal is: egy-egy, velük szerződésben lévő cég alkalmazottainak kínálnak a normál számláknál kedvezőbb feltételekkel rendelkező számlacsomagokat. Egy mindenki számára kedvező megoldásról van szó: jó a banknak, hiszen újabb ügyfeleket szerezhet; jó a cégnek, hiszen az olcsóbb bankolást afféle béren kívüli juttatásként is felfoghatjuk; és jó az alkalmazottnak is, hiszen jobb feltételek mellett vezethet számlát.

Talán kevésbé ismert, hogy a bankok nyújtanak munkavállalói számlacsomagokat is. Ezeket a telefonszolgáltatók flottás csomagjaihoz lehetne hasonlítani: a cég leszerződik egy bankkal, így alkalmazottai kedvezőbb feltételekkel vezethetnek számlát. Ez egy elég egyszerű mód arra, hogy a cég egyéb, béren kívüli juttatásokkal is kedvezzen a munkavállalóinak, hiszen azok így pénzt takaríthatnak meg.

Tehát jól jár a munkavállaló, aki kedvezőbb feltételekkel bankolhat, de jól jár a bank is, hiszen újabb ügyfeleket szerez magának, akik közül lesznek, akik a számlavezetésen túl egyéb banki termékeket is igénybe fognak venni. Ezek egy részét szintén kedvezménnyel igényelhetik, például van olyan bank, amely alacsonyabb kamatozás mellett nyújt folyószámlahitelt az ilyen ügyfeleinek.

Ráadásul a munkavállalónak nem csak anyagi szempontból lehetnek előnyei abból, ha a munkáltatója rendelkezik ilyen megállapodással az egyik bankkal. A banknak ugyanis - amint már említettük - nagy lehetőség, ha egyszerre több ügyfelet is szerezhet, így aztán sok mindent megtesznek az ügyfeleik elégedettségért.

Gyakorta ilyenkor a bank képviselői mennek ki a cégekhez, így a munkavállalók ott helyben kitölthetik a szükséges papírokat.

Sőt, van olyan bank, amely vállalja, hogy igény esetén afféle rendszeres "fogadóórát" is tart a munkahelyen. Ilyenkor a bank egyik képviselője személyesen is elérhető, tehát a munkavállalók nem csak pénzt, de időt is spórolhatnak.

Akkor sem sokkal bonyolultabb a történet, ha a munkavállalónak egyedül kell bemennie a bankfiókba: ilyenkor egy igazolást szoktak kérni a munkáltató cégtől arról, hogy az illető valóban az ő alkalmazottja. Ennek felmutatása esetén pedig beállítják az adott számlacsomagot (vagy megnyitják az új számlát, ha korábban nem ott bankolt az alkalmazott).

A munkavállalónak általában nincs is más dolga. A bankok bizonyos időközönként felülvizsgálják az ilyen számlacsomagokat, amit általában a céggel együtt végeznek el: egyeztetik az adatokat, és ha valaki már nem dolgozik a cégnél, annak megváltoztatják a számlacsomagját.

De mennyit is spórolhatunk ezzel?

Persze adódik a kérdés, hogy mennyit is spórolhat egy munkavállaló egy ilyen lehetőséggel. A Sberbank által nyújtott munkáltatói számlacsomagnak például 0 forint a számlavezetési díja, legalábbis abban az esetben, ha az adott hónapban legalább a nettó minimálbér összegének megfelelő jóváírás történik a számlán. Bankkártyát 3 350 forintért kapunk.

Az UniCredit Bank esetén is ingyenes a számlavezetés, feltéve, hogy legalább 120 ezer forintot jóváírnak a számlán minden hónapban. A dombornyomott bankkártyát évi 6 500 forintért kapjuk meg, bár egy jelenleg futó akciónak köszönhetően most kevesebbért, 2 450 forintért is megkaphatjuk a plasztikot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az OTP Bank esetében kicsit összetettebb a dolog, ugyanis a munkavállalói kedvezményeken belül különböző szintek vannak. Azonban a szinteken belül sem konkrét összegek, hanem a kedvezmények százalékos mértékei vannak meghatározva. Ilyenkor van az ügyfélnek egy számlája, amely egyezik valamely hagyományos számlacsomaggal, és annak a minden normál ügyfél esetén felszámított díjaiból kerül elengedésre valamekkora rész.

A fentiek alapján már sejthető, hogy ez a rész mindig változik, de például már az alap szintnél is elengedik a számlavezetési díj 50 százalékát. Nagyobb a kedvezmény mértéke a bankkártyák esetén, ezeknél ugyanis az éves díj 100 százaléka kerül elengedésre.

Mekkorák az alap költségek?

Persze csak akkor kaphatunk teljes képet, ha tisztában vagyunk azzal, hogy mennyibe kerülnek a számlacsomagok alapesetben. A Pénzcentrum kalkulátorának segítségével ezt gyorsan ellenőrizhetjük: egy újonnan nyitott számlacsomag esetén az első évben évi 3 000 forintért lehet bankszámlánk a UniCredit Banknál, míg a Sberbanknál 2 880 forintért. Ezek a díjak már tartalmazzák a bankkártyák költségét is.

Azonban fontos tudni, hogy a bankok gyakran jóval kisebb költséget számítanak fel a számlanyitást követő első évben. Jóval pontosabb képet kaphatunk tehát akkor, ha a második évben felszámított díjakkal hasonlítjuk össze a költségeket. Ilyenkor már éves szinten 6 080 forintot számít fel a Sberbank, és egészen magas, 21 000 forintos díjat az UniCredit Bank. Ezeket összevetve a munkáltatói számlacsomag díjaival már jóval magasabbak az eltérések.

És itt csak a számlacsomag díjait néztük, pedig ahogy említettük, több bank a hitelek kamataiból is elenged bizonyos százalékot a partnercégek munkavállalói esetén. Tehát érdemes érdeklődni a munkáltatónál, hogy van-e esetleg ilyen szerződésük valamelyik bankkal. Amennyiben pedig vállalkozók vagyunk, érdemes elgondolkodni azon, hogy leszerződünk egy pénzintézettel, hiszen így plusz kötelezettségek nélkül tudunk újabb kedvezményeket nyújtani az alkalmazottaink számára.

Címkék:
bankszámla, munkavállaló, számlacsomag, munkáltató, számlavezetés, flotta,