Méregdrága a tojás: nem bosszankodni kell, hanem nyerészkedni?

Pénzcentrum2017. december 18. 10:00

Ha 44,2 forintnál drágábban tudsz eladni egy tojást, már fedezné a csirketartás költségeit - járja körbe a kérdést a G7.

Mi is írtunk róla, hogy jelentősen megdrádult a tojás, aminek egyik hatása, hogy húzza maga után a karácsonyi ételárakat.

A G7 azt járta körbe, hogy a 40-80 forintos bolti tojásárak mellett megéri-e már tyúkot tartunk. A következő költségekkel kell számolni:

  • Egy pár hónapon belül már tojó csirke ára 4-500 forint,
  • 50 csirke naponta 25 kiló tápot fogyaszt el, ami 1600 forint,
  • az állatok vizébe kevert vitaminkészítmény 800 forint.

Fűteni az ólt nem kell, kétszer kell naponta bemenni az ólba összegyűjteni a tojásokat, amelyekből 50 tyúk a tavasztól őszig tartó időszakban 45-öt, télen pedig 25-öt fog tojni.

A lap számítása szerint 44,2 forintért kell tudni túladni a tojásokon, hogy fedezzük a költségeinket. 50 tojón, ha 55 forintos értékesítései árral számolunk, akkor 150 ezer forint profit ütheti egy év alatt a markunkat - ez tehát nem biztos, hogy megéri a napi kétszeri vesződséget. 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ha nagyobb tételben tartunk tojót, akkor viszont már több szabálynak is meg kell felelni, így ott már más költségekkel, befektetéssel is számolni kell - írja a lap.

Címkék:
vásárlás, tojás, csirke, farm, tyúk, állattartás,