Nagyobbat üt, mint a boltzár: ezért kell annyit sorban állnod az áruházakban

Pénzcentrum2017. október 23. 09:00

Hiába a bérek általános emelkedése a munkavállalók száma nem mozdul a boltokban. A 27-28 ezer forintos keresetemelés tehát csak arra elég, hogy ne csökkenjen tovább a dolgozók létszáma, miközben több alkalmazottra lenne szükség. A legnagyobb baj az élelmiszerboltokban tapasztalható.

2017 augusztusában 196 ezer fő volt a bolti kiskereskedelemben alkalmazottként dolgozók létszáma (a négy főnél nagyobb vállalkozások körében). Ez nagyságrendjét tekintve halvány elmozdulás az egy évvel korábbi 193 ezer főhöz képest (1,5%). Így a létszámhiány gyakorlatilag nem enyhült. Ez nagy probléma, hiszen a boltoknak több eladóra lenne szüksége - áll a blokkk.com közleményében.

A bruttó havi átlagkereset ugyan nőtt, most már 228 ezer forint a boltos vállalkozások körében, ami körülbelül 28 ezer forintos emelést takar. Ebből az a következtetés vonható le, hogy 14 százalékos átlagos keresetemelés mellett a boltos vállalkozások létszáma nem emelkedik, pedig kellene.

A pénztáros, az eladó és az árufeltöltő

A boltok fizikai dolgozóinak (pénztárosok, eladók, árufeltöltők) körében is jócskán emelkedtek a bérek. Augusztusban megközelítették a 189 ezer forintot, ami 17 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 162 ezer forinthoz képest. Ugyanakkor ez a 27 ezer forintos emelés is csak a létszám tartásához volt elég a boltoknál.

A feszültség éppen ezért egyre inkább nő, hiszen a boltok többsége eladót, pénztárost, vagy árufeltöltőt keres. Jelenlegi állás szerint azonban nincs több. Az élelmiszerboltokban pedig (nem sokkal, de jelzésértéke van) valamelyest apadt is az eladók létszáma.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Intő jelek

A foglalkoztatás égető gondjait jelzik azok az adatok is, melyek a bolti kiskereskedelemben a foglalkoztatottak, tehát az összes alkalmazott, vagy bármilyen más munkát végzők összlétszámát mutatják. Sőt az üres álláshelyek mutatói sem mutatnak pozitív képet.

Loading...

A béreket persze ki is kell fizetni valamiből. A boltos kiskereskedelmi forgalom az elmúlt egy esztendőben 4-5 százalék körüli ütemben nőtt, ehhez képest pedig a 14-17 százalékos béremelés nem kevés.

Ráadásul a nagyobbak több bért adnak, így a kisboltosok egyre hátrébb csúsznak a bérversenyben.

Loading...

Címkék:
vásárlás, pénzcentrum.hu, bérek, létszámhiány, munkaerőhiány, bérnövekedés, kifizetés,