Úgy költekezünk, mintha nem lenne holnap

Pénzcentrum2017. szeptember 5. 18:05

2017 első félévében 12 százalékkal nőttek a havi bruttó átlagkeresetek, a reálkeresetek emelkedése pedig megközelítette a 10 százalékot. Így nyilván nem véletlen, hogy a családok költekezése is nőtt ebben az időszakban.

2017 első félévében a háztartások fogyasztási kiadása 540 milliárd forinttal emelkedett a korábbi időszakhoz képest. Ez - változatlan árakon számolva - 4,4 százalékos bővülést jelent 2016 első félévéhez képest. A családi költekezés legnagyobb szeletét jelentő bolti kiskereskedelem is ezt megközelítő ütemben emelkedett első félévben, 3,9 százalékkal. Az ütemkülönbség kisebbnek tűnik ugyan, de egy szerkezetváltozást is jelent, mivel a fogyasztás kiskereskedelem melletti más területei valamivel gyorsabb mértékben növekedtek (például utazás, szabadidő eltöltés költekezései). Mindez azt is jelenti, hogy a megtermelt GDP értékének, a 17600 milliárd forint felének megfelelő összeg ki is folyt a családok pénztárcájából - írja a Blokkk.com.

A háztartások teljes fogyasztása egyébként nagyobb a fogyasztási kiadásoknál, mivel értékét növelik a különféle természetbeni juttatások, közösségi fogyasztás, így mindezek értéke együttesen 12700 milliárd forint volt 2017 első félévében. Így a teljes fogyasztás értéke a GDP 70 százaléka felett mozog.

A béreknek a költekezésnél kétszer nagyobb növekedési üteme azért azt is jelenti, hogy a vastagabb hó végi borítékból nem megy minden fillér a boltba, vagy a vendéglőbe. Ráadásul árnyaltabb a kép azért is, mivel az egyes földrajzi térségeket nézve nagyok a jövedelmi különbségek, így eltérőek a családok költekezési szokásai is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Loading...

A bolti kiskereskedelem részarányának mérséklődését jelzik a korábbi évek adatai is annyiban, hogy 2017 első félévének 53-54 százalékos részaránya kisebb a korábbiaknál.

Címkék:
vásárlás, költekezés, blokkk,