Okostelefont hozott a Jézuska? Így használd, hogy megérje a nyarat

Pénzcentrum2016. december 26. 12:35

Eljött az ideje, hogy beszéljünk egy kicsit a mobiltelefon-használatról. Persze nem arról szeretnénk tanácsokat osztogatni, hogy hol nem illik telefonálni vagy mikor érdemes üzenetírás közben egy pillantást vetni a forgalomra is. Abban nyújtunk most segítséget, hogy újonnan kapott telefonunk tartósan velünk lehessen és ha nem muszáj, ne kapjunk agyvérzést a lemerült akkumulátor és a betelt memória miatt sem.

A legtöbb emberrel valószínűleg előfordult már, hogy el akart intézni egy fontos hívást, melyhez elővette a telefonját, leolvasta a pontos időt, de ahogy feloldotta volna a képernyőzárat, a telefon egyszer csak elsötétült és kikapcsolt, tehát lemerült.

Cserbenhagyottság, düh, tehetetlenség - e szavakkal lehet leginkább leírni, mit éreznek ilyenkor sokan, mielőtt energiaforrás után néznének.

Hasonlóan rossz érzés, amikor az utcán sétálva egy autó alá besurranó nyestre leszünk figyelmesek, időben elővesszük a telefonunkat, reflexből behívjuk a kamera programot, de mindezt csak azért, hogy elolvashassuk a rendszerüzenetet: memória hiányában nem készíthetünk több fényképet.

Az okostelefont használó embernek tehát két fő ellensége van:

  • a lemerült akkumulátor, és
  • a memóriahiány

- igaz, ez utóbbi problémával leginkább iPhone használata során lehet találkozni.

Azért, hogy ezekre a helyzetekre minél ritkábban kerüljön sor, összeszedtünk néhány hasznos tanácsot.

Szív, sűrít, gyújt

Az alábbi videó jól szemlélteti, mi kell ahhoz, hogy minél tovább tartós maradjon az akkumulátorod. Eszerint:

  • Ne használd a telefonodat 0 foknál hidegebb vagy 35 foknál melegebb helyen, ez ugyanis súlyosan károsítja az akkumulátorodat.
  • Ne úgy töltsd a telefonodat, hogy este szinte teljesen lemerülve feldugod a töltőre, majd reggel teljesen feltöltve leveszed róla. A telefonod akkumulátorát ugyanis csak véges alkalommal tudod anélkül teljesen feltölteni, hogy a töltési minőség sérülne. Ehelyett a gyakori hiba helyett tartsd inkább mindig 50 és 80 százalék között az akkumulátor töltöttségi szintjét!
  • Ne hagyd állandóan bekapcsolva a telefonodat, ha épp nem használod, nyugodtan kapcsold ki! Ezzel a gyakorlattal nemcsak meghosszabbítod az akkumulátorod életciklusát, de ahhoz is hozzájárulsz, hogy a telefonod gyorsasága megmaradjon.
  • Kapcsold ki a wifit és a bluetooth-t is, ha épp nem használod őket. Ennek hiányában a telefonond állandóan vezeték nélküli kapcsolatot vagy tartozékokat keres, és ez is csak folyamatosan meríti a készülékedet.
  • Ne legyen mindig a lehető legfényesebb a képernyőd, ugyanis ez is jelentősen meríti az akkumulátorodat. Ha iPhone-t használsz, kapcsold nyugodtan automatára a képernyőd fényességét, ha Android alapú a telefonod, akkor pedig számtalan applikáció áll a rendelkezésedre ehhez.

Nem ilyen lovat kértem

Az iPhone tulajdonosok egyik legnagyobb ellensége a limitált tárhely. Mivel már vásárláskor el kell dönteniük, hogy mekkora legyen a telefonjuk memóriája, azért, hogy pénzt takarítsanak meg, sokan döntenek a legkisebb, 16 gigabyte-os modell mellett. Ha karácsonyra ilyet kaptál, akkor valószínűleg te is a spórolás áldozata lettél.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ahhoz, hogy minél több felhasználható memória maradjon a telefonodon, általánosságban érdemes arra odafigyelni, hogy mindig töröld le a már nem használt applikációkat.

Ha már nem megy a foci EB, nyugodtan töröld le az applikációját, majd négy év múlva letöltöd az újat. Ugyanez igaz a megunt játékokra is. Töröld őket, ha később megjön hozzájuk a kedved, még mindig újratelepítheted őket.

Mivel az iPhone-t használók szenvednek leginkább a memóriahiánytól, így nekik külön is kerestünk néhány tippet:

  • Kapcsold ki a saját fotóadatfolyamodat (Photo Stream) és semmiképpen ne regisztrálj másokéra!
  • Kapcsold ki a HDR (nagy dinamikatartományú) képek másolatának megtartását!
  • Állítsd be, hogy a harminc napnál régebbi üzeneteket automatikusan törölje a telefonod!
  • Mentsd gyakran a számítógépedre vagy a felhőbe a képeidet, majd töröld le őket a telefonodról!
  • +1: ha már semmi nem segít, készíts biztonsági másolatot a telefonodról a számtógépedre, majd rögtön állítsd is visszaezt a mentést! Ennek segítségével tényleg megszabadulhatsz a fölösleges adatoktól.

Bónusz: így tartsd tisztán a telefonodat!

A lenti videóban három módszert találsz arra, hogyan tisztítsd meg a telefonodat. Ha ezt a kutatást elolvasod, rögtön meg is jön a kedved a higiéniához:

a telefonod ugyanis koszosabb, mint egy irodai WC deszkája.

Az Apple azt a módszert ajánlja, hogy egy ronggyal törölgesd át a készülékedet. Ettől lehet, hogy szebb lesz a telefonod, de tisztább nem nagyon. Van azonban két másik módszer is:

  • 40 százalékos izopropil alkohol oldattal töröld át egy rongy segítségével a telefonodat, a gombok körüli részekhez pedig használj fültisztító pálcikát! Vigyázz azonban, ez a módszer károsíthatja a kijelződet.
  • UV fénnyel pusztítsd el a baktériumokat, erre külön készülékeket lehet venni, igaz, ez sem véd az összes kórokozóval szemben, de legalább a telefonodban biztos nem okoz kárt.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Loading...

Címkék:
vásárlás, iphone, karacsony, okostelefon, android, akkumulátor, ajándék, applikáció,