Kígyózó sorok a Balatonnál: vajon mire várnak ennyien?

Pénzcentrum2015. július 6. 16:03

Alig indult el a hivatalos nyári szezon, máris látszódnak a vasárnapi boltzár negatív hatásai a Balatonnál. Na persze Fenyvesen és Akaliban találtak megoldást a zökkenőmentes vendégvárásra.

Egész hétvégén attól volt hangos a sajtó, hogy több balatoni CBA-nak is sikerült kijátszania a vasárnapi boltzárat. Az RTL Klub Híradója szerint a bolttulajdonos kezdeményezésére Balatonakaliban, illetve Balatonfenyvesen is piaccá nyilvánította a jegyző az üzletet, így azok hiába nagyobbak, mint 200 négyzetméter (egyenként ezer négyzetméteresek egyébként), vasárnap is nyitva tarthatnak a vonatkozó jogszabályban megfogalmazott kivételek alapján.

Friss hír az is, hogy a Tesco a gazdasági tárcától kér állásfoglalást, lehet-e piaccá nyilvánítani üzletet, a Fideszből viszont azt üzenték a CBA-nak, hogy ne ugráljanak már.

A többi Balaton-parti településen egyelőre viszont továbbra is kizárólag azok a boltok lehetnek nyitva a hét utolsó napján, amelyek kisebbek, mint 200 négyzetméter, illetve maga a bolt tulajdonosa vagy valamelyik családtagja áll be a kassza mögé. A blokkk.com a KSH kimutatása és saját helyszíni felmérése alapján arra jutott, hogy a Balaton parti települések élelmiszerboltjainak mindössze harmada van nyitva vasárnap is. Ez alig 200-300 üzletet jelent.

Loading...

Ez a helyzet azonban több problémát is felvet. Nem véletlenül kérvényezte például a Balatoni Szövetség Varga Mihály nemzetgazdasági minisztertől, hogy

a település sajátosságaira, különösen az idegenforgalom kiszolgálásának igényére

tekintettel eltérő nyitva tartást engedélyezzenek a Balaton-parti települések számára. A gazdasági tárca azonban elutasította szövetség kezdeményezését és a nyári főszezonban sem adnak felmentést a vasárnapi zárva tartás alól a balatoni régióban. Még szerencse, hogy legalább az elvi lehetőségét meghagyták a kivételnek, a Népszava értesülése szerint ugyanis

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
a tárca ősszel dönthet még szabályok esetleges módosításáról.

Addig viszont maradnak a kisboltok, amelyek aligha bírják majd a terhelést. Lapértesülések szerint még alig indult meg a balatoni főidény, de már világosan látszanak a döntés kedvezőtlen hatásai:

A tó menti üzletekben szombaton korábban nem tapasztalt mértékű a zsúfoltság, délutánra pedig elfogynak a primőráruk. A vasárnap nyitva tartó kisboltokban friss húsárut nem lehet kapni, és egyre több vásárló panaszkodik arra, hogy ezekben az üzletekben gyakorlattá vált a hét utolsó napján alkalmazott áremelés is.

Ráadásul a kisboltok, sajátos üzleti modelljük miatt alapjában véve is jóval drágábbak, mint a nagyobb hálózatok egységei. A magyar vásárlók viszont rendkívül árérzékenyek. Ez pedig nem a nyugodt kikapcsolódás tartozéka, és a vendégcsalogatónak sem túl jó. Pedig a statisztikák szerint a magyarok többsége - már, aki eljut nyaralni - a Balatonnál tölti a megérdemelt pihenését.

A KSH adatai szerint 2014-ben közel másfél millió olyan turista kereste fel a Balaton vidékét, közülük több mint egymillió magyar, akik kereskedelmi szálláshelyeken töltöttek el közel ötmillió vendégéjszakát - és várhatóan idén sem csökken majd a számuk. A kérdés csak az, közülük hányan engedhetik majd meg magukank, hogy a bolthiány miatt étteremben vagy a parti büfékben csillapítsák éhségüket.

Címkék:
vásárlás, Balaton, CBA, vasárnapi zárva tartás, vasárnapi nyitva tartás, szerencse szombat,