Kiderült, mit gondol a kormány a vasárnapi zárva tartásról

Orosz Márton2014. november 12. 14:32

A kormánynak még nincs álláspontja a vasárnapi zárva tartás kérdésében, a legutóbbi kormányülésen még nem született döntés: csütörtökön ismét tárgyalják a javaslatot - mondta el szerdai sajtótájékoztatóján Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) szerdán a szakszervezetekkel és az üzletláncokkal egyeztettek a Vállalkozásfejlesztési Tanács ülésén az üzletek nyitva tartásáról szóló törvényjavaslatról.

Glattfelder Béla államtitkár az egyeztetést követően elmondta, a felszólalók nagy többsége ellenezte a vasárnapi boltbezárást, egyedül a kis boltokat tömörítő Magyar Kereskedelmi Szövetség, a Munkástanácsok, és részben a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete támogatta a javaslatot. Egyetértettek abban, hogy több oldalról szükséges megvizsgálni a törvényjavaslatot.

A boltosok 30 ezres elbocsátással számolnak

Az egyeztetésen részt vettek az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) képviselői is, akik szerda délután közleményt adtak ki a megbeszélésről: mint írták, a szakmai szervezetek döntő többsége egyöntetűen kiállt amellett, hogy a vásárlók érdekeivel összhangban az üzletek, áruházak maradjanak nyitva vasárnap.

Az OKSZ - nem vitatva a családok, alkalmazottak és a kisvállalkozások érdekeit - az esetleges boltbezárás káros gazdasági hatásainak mérlegelését is szükségesnek tartja.

A boltokat képviselő szervezet szerint a vasárnapi üzletzár esetén a kereskedelemben 15-20 ezer fő, a kapcsolódó területekkel együtt 30 ezer fő elbocsátása lenne várható. A kormány fejlesztési támogatások révén folyamatosan segíti a nemzetgazdaság különböző területein a foglalkoztatottság bővítését, a vasárnapi üzlet bezárás viszont - szerintük - ezzel ellentétesen hatna.

A forgalom egy része elveszne, egyebek mellett pedig romlana Magyarország idegenforgalmi megítélése is. A hozzánk látogató turisták 400 milliárd forintot költenek a magyar áruházakban, ami a kiskereskedelmi forgalom 5-6 százaléka. A költségvetés adóbevételektől esne el.


Az NGM célkitűzése az, hogy ebben a kérdésben kompromisszumot találjon, amit minden oldal elfogad. Tovább fogják folytatni az egyeztetéseket, ahol az eddig le nem zárt kérdéseket fogják megvitatni - mondta az államtitkár.

Az egyeztetések lezárására határidő nincs kitűzve, amíg a törvény parlamenti tárgyalása folyik, folyamatosan egyeztetnének az érdekképviseletekkel.

Az államtitkár elmondta, a kormánynak még nincs álláspontja a kérdésben, a legutóbbi kormányülésen még nem született döntés: csütörtökön a kabinet ismét tárgyalja a boltok vasárnapi zárva tartásának ügyét.

Új szempontok

Az egyeztetésen egyébként új érvek is megfogalmazódtak a kérdésben. Az államtitkár szerint különösen fontos a turizmus szempontját is figyelembe venni a szabályozás kialakításánál: fontos, hogy az utazók a Balatonon a nyári hétvégéken is tudjanak vásárolni, de akár egy fesztivál egy kisvárosban is jelentős igényt jelent a vasárnapi nyitva tartásra.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egyeztetésen felmerült az országhatárokhoz közeli városok boltjainak kérdése is (itt a bevásárlóturisták jelentenek nagy vásárlóerőt hétvégén is): ezeket a kérdéseket is rendeznék a törvényben.

Az NGM államtitkára szerint

a cél az, hogy olyan szabályozást alakítsanak ki, ami egyformán szolgálja a kereskedelemben dolgozók érdekeit, de a szektorban működő vállalatok számára sem jelent érdeksérelmeket.

Vasárnapi boltbezárás - cikkeink a témában:

2014. november 3. hétfő, 15.03
Kiderült, miért kell valójában bezárni a boltokat vasárnap

2014. november 6. csütörtök, 13.01
Mégis jöhet a vasárnapi zárva tartás

2014. november 6. csütörtök, 17.10
Kamuzott a KDNP? Mégsem lesz vasárnapi zárva tartás?

2014. november 7. péntek 06.01
Ez az igazság a vasárnapi vásárlásról! Megszereztük a számokat

2014. november 7. péntek 08.01

A miniszterelnök mégis támogatja a vasárnapi zárva tartást?

2014. november 8. szombat 07.01.
Ne téged rúgjanak ki, ha bezárnak a boltok vasárnap: készülj fel!

2014. november 9. 11.00
Megszólalt Orbán helyettese: lesz vasárnapi zárva tartás

Címkék:
vásárlás, áruház, vasárnapi munka,