"Kötelező borravaló": milliárdokat fizetünk ki szervizdíjként az éttermekben

Pénzcentrum2014. augusztus 18. 05:23

Közel tíz év alatt sem szerették meg a magyarok a szervizdíjat, az adatok szerint mégis egyre több helyen kell megfizetniük azt. Hat év alatt ugyanis közel kétszeresére nőtt a bevallott felszolgálási díjak össze. Igaz, még így is több milliárdot titkoltak el a vállalkozások az adóhivatal elől az idei év első felében.

Habár a szervizdíjat hazánkban már közel 9 éve vezették be, még mindig keveredik ez a két fogalom itthon. Ráadásul a szervizdíjra sokan egyfajta kötelező borravalóként tekintenek, és csak azt látják, hogy plusz egy költségtétel jelent meg a számlán. Valószínűleg éppen ezért utasítja el a magyarok többsége a szervizdíjat: tízből nyolcan ragaszkodnak hozzá, hogy maguk dönthessenek a plusz összeg mértékéről egy friss felmérés adatai szerint. Ugyanakkor a borravalót a többség elfogadja és megszokta a borravaló intézményét. A Szallas.hu adatai szerint négyből csak egy ember mondta azt, hogy legszívesebben eltörölné ezt a szokást.

Felszolgálási díj: kötelező borravaló?

Éppen az önkéntesség az egyik leglényegesebb különbség a két tétel között. Ezenfelül lényeges eltérés még, hogy a borravaló összege nem szerepel sem a nyugtán, sem a számlán, a felszolgálási díjat viszont már az étlapon is fel kell tüntetni.

Adózási szempontból is eltérnek egymástól, ugyanis a felszolgálási díj után a foglalkoztató 15 százalékos mértékű nyugdíjjárulékot fizet, míg a borravaló után az alkalmazott önkéntesen fizethet, ha szeretne

- tájékoztatta lapunkat a Nemzeti Adó-és Vámhivatal (NAV). Az alkalmazottak pedig havonta kapják meg a befolyt összeg adókkal és járulékokkal csökkentett hányadát.

Egyre több helyen szerepelne az étlapon a szervizdíj?

A bevallások havonta érkeznek, azonban egy magánszemély több kifizetőtől is kaphat felszolgálói díjazást, így a magánszemélyek számát pontosan nem lehet megállapítani - tette hozzá az adóhatóság. Ugyanígy arról sincsenek pontos számok, hogy az elmúlt években hányan vezették be a felszolgálási díjat, mivel a bevallásokban nincsenek elkülönítve ezek az adatok.

Loading...

Az összesítésekből viszont kiderül, hogy

hat év alatt megduplázódott a bevallott felszolgálási díjak éves összege.

Tavaly már közel hárommilliárd forintnyi felszolgálási díj után fizettek be 431 millió forintnyi nyugdíjjárulékot a munkáltatók. Havonta pedig átlagosan 5.766 darab lap érkezett be az adóhatóságokhoz, míg 2007-ben 3.370 darab.

Így is több milliárdot titkoltak el

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A felszolgálási díjat gyakran elmulasztják bevallani a vállalkozások, viszont a közérdekű bejelentésekből, az egyéb jelzésekből, illetve az adóhivatal információiból sokan kerülnek az adóhivatal látókörébe, akiknek ilyen kötelezettségük keletkezett, bevallásukban viszont nem tüntették fel az ebből származó bevételüket - mondta el a NAV lapunknak.

Az elmúlt években megnőtt a közérdekű bejelentések alapján indult ellenőrzések eredményessége (a korábbi 72 százalékról 85 százalék fölé emelkedett a megállapítással zárult ellenőrzések aránya). Ez részben annak köszönhető, hogy a bejelentők egyre pontosabb információkkal szolgálnak, valamint annak is, hogy az adózók alapos kockázatelemzésen esnek át - tájékoztatta az adóhatóság a Pénzcentrum.hu-t.

Az idei év első félévben a NAV ellenőrzési szakterülete 4.053 ellenőrzést végzett közérdekű bejelentések alapján, melyek során 7,7 milliárd forint adókülönbözet tárt fel.

Címkék:
vásárlás, NAV, fizetés, étterem, szervizdíj, borravaló, borravaló mértéke,