Ezt tényleg meglépi az Auchan? Kezdhet aggódni a Lidl és a Tesco

Pénzcentrum2014. július 29. 11:02

Pár hónapon belül több mint két tucat diszkontot nyithat az Auchan a Lukoil benzinkutakon. Budapesten lenne a legtöbb üzlet, de vidéken közepes méretű városokban is terjeszkedne a francia bolthálózat.

Beszállna a városi diszkontharcba az Auchan: a hvg.hu értesülése szerint országszerte kisebb méretű, expressz boltokat nyitna az eddig csak külvárosi hipermarketeket üzemeltető áruházlánc (hasonlókkal találkozhatunk néhány OMV kúton, ahol Spar boltok működnek).

A rendszer franchise alapon működne: a lap úgy tudja, hogy a termékeket és a márkát az Auchan adná, de a boltok és a berendezések a Lukoil-kutaké lennének.

Az Auchan-nál nem cáfolták az értesülést: hosszú ideje foglalkoznak annak kérdésével, hogy a Magyarországon is jelen lévő hipermarketek mellett milyen egyéb kereskedelmi formával (pl. kisebb alapterületű egységek, keresztcsatornás kereskedelem) tudnának megjelenni a piacon.

A hvg.hu információi szerint az Auchan-boltok olcsóbbak lennének a belvárosokban üzemelő versenytárasknál, úgy tudják, a Tescónál is épp most készülnek árcsökkentő manőverre: a Tesco Expresszek árait levinnék a hiperek árszintjére.

Állítólag arról is szólnak a tervek a francia hátterű üzletláncnál, hogy az alacsonyabb ár mellett széles választékot is kínálnának az Auchan-expresszek. Azt egyelőre nehéz elképzelni, ez hogyan fog megvalósulni a benzinkutak kis bolthelyiségeiben.

Az online vásárlást se zárjuk ki?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A magyarországi jelenlétünk különböző kereskedelmi formákat fog felölelni a következő években" - mondta el egy márciusi sajtótájékoztatón Dominique Docoux, az áruházlánc vezérigazgatója. Kifejtette: dolgoznak egy olyan koncepción, aminek keretében kisebb alapterületű áruházakat létesítenek, továbbra is tervben van a webshop elindítása, de franchise-rendszerű (azaz nem az Auchan által üzemeltetett) boltok kialakítása is a tervek között szerepel.

Mint azt a vezérigazgató a Pénzcentrum.hu kérdésére elmondta, természetesen figyelik, tesztelik a konkurencia e-kereskedelmi ágának működését. Az Auchan korábban egy éven keresztül tanulmányozta a lehetőségeket, és arra jutottak, hogy a jelenleg működő online vásárlási megoldások egyike sem felel meg az elképzeléseiknek. Docoux úgy fogalmazott, hogy egy jelentősen más más online vásárlási rendszert vezetnek be, mint a jelenleg ismertek. A vezérigazgató azt reméli, hogy a jövő év folyamán meg tudják majd mutatni, mire is gondoltak ezen a területen.

Az Auchan "anyaországában", Franciaországban például bevált a drive-rendszer (a vevők áruházban öt perc alatt felveszik az előre, online megrendelt termékeket), ugyanakkor a ez a koncepció sok más országban nem működik. A vezérigazgató egy évvel korábban annak a véleményének adott hangot, hogy egy olyan modell is megvalósulhat, ami egyfajta keveréke lesz a drive-rendszernek és a helyszíni vásárlásnak, például úgy, hogy a vevők felveszik az előre megrendelt termékeket és emellett még vásárolnak is a boltban.

Címkék:
benzinkút, diszkont, auchan,