10 dolog, amit biztosan nem tudtál az IKEA-ról

Pénzcentrum2014. április 13. 08:05

Néhány hete számoltunk be itt, a Pénzcentrum.hu-n arról, hogy Soroksáron épülhet a harmadik magyarországi IKEA-áruház. A hír igazi komment-cunamit indított el Facebook-oldalunkon, olvasóink tömegesen háborodtak fel azon, hogy ismét Budapest térségében terjeszkednek. Az biztos, hogy kevés olyan márka van a kiskereskedelemben, ami ennyire megosztja (és ennyire érdekli) az embereket: most 10 olyan tényt mutatunk az IKEA-ról, amelyek talán tovább árnyalják a képet.

1. A szupergazdag cégalapító profi spóroló is egyben
Ingvar Kamprad, az IKEA alapítója a világ egyik leggazdagabb embere. 2012-ben 42 milliárd dollárra (mai árfolyamon 9200 milliárd forint) becsülték a vagyonát (igaz, azóta állítólag pénzének jelentős részét jótékony célokra fordította). Kampradról azt beszélik, meglehetősen spórolós életet él: tömegközlekedéssel (nyugdíjas jeggyel), vagy egy ezer éves Volvóval jár, olcsó szállodákban lakik, sőt, a legdurvább pletykák szerint a minibárból elfogyasztott italokért sem fizet, inkább megveszi őket egy boltban.


2. Kamprad diszlexiás, ezért a bútoroknak nem számuk, hanem nevük van
Sörensen, Karlstad, Billy: az IKEA híres arról, hogy termékeit nem (csak) számokkal "nevezi el". Kamprad diszlexiás, ezért kezdett el földrajzi-vagy keresztneveket használni, leginkább Svédországból és Finnországból.

Bővebben: Mit jelent az IKEA szó? Búcsúzik a cég legendás vezetője - KATTINTS!


3. Az IKEA egy mozaikszó
Az IKEA név az alapító monogramjából (I.K.) és Elmtaryd (E), vagyis a farm, ahol született, valamint Agunnaryd (A), vagyis a falu, ahol Ingvar felnőtt, kezdőbetűiből tevődik össze.

4. Az IKEA a harmadik legnagyobb fa-felhasználó
Két másik lakberendezési áruházlánc, a Home Depot és a Lowe's után az IKEA használja fel a legtöbb fát bútoraihoz. A világ éves fakitermelésének 1 százaléka a svéd áruházlánc üzleteiben köt ki.

5. Nem Kínában van a legnagyobb boltjuk
A második, harmadik és negyedik legnagyobb IKEA Kínában található, az első helyezett azonban (természetesen) Svédországban, Stockholm Kungens kurva nevű külvárosában épült, 55 200 négyzetméteren.

6. Népszerűbbek a Bibliánál
1951 óta nyomtatják az áruházlánc legendás éves katalógusát, amit ingyenesen kapnak meg a vásárlók és a klubtagok (az IKEA marketing-költségvetésének 70 százalékát teszi ez ki). A katalógusból több példát nyomtatnak, mint a Bibliából.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

7. Az első meleg TV-hirdetés a nevükhöz fűződik
1994-ben nagy visszhangot váltott ki az IKEA hirdetése: ők voltak az elsők, akik TV-reklámjukban egy homoszexuális párt szerepeltettek.

8. Sötét foltok a múltból
Az évtizedek óta a globális kiskereskedelem meghatározó szereplőjének számító IKEA múltjában akadnak sötét foltok. Kampradot rendszeresen támadják azzal, hogy tagja volt a svéd náci pártnak. Az áruházláncról pedig néhány éve kiderült, hogy több bútorcsaládjuk kelet-német munkatáborban készült az 1970-es, 1980-as években.

9. Konkrétan gyerekcsináló ágyaik vannak
A becslések szerint minden tizedik európai gyerek IKEA-ágyban fogan. nagy Britanniában pedig minden ötödik...

10. Az élelmiszeriparban sem teljesítenek rosszul
Az IKEA legendás húsgolyójából évente 150 millió darab fogy világszerte. Ez nagyjából 4200 tonnányi húsgolyót jelent.

Címkék:
vásárlás, IKEA, áruház, lakberendezés, homoszexuális, munkatábor,