Újabb trükkel csapnak le a nyugdíjasok vámszedői

Pénzcentrum2013. október 24. 14:29

Két hét múlva megszűnik az analóg földfelszíni tévéadás. De addig is úgy tűnik, házról-házra járnak a nyugdíjasok vámszedői, akik lakásokba bejutva bukszára vadásznak, értesüléseink szerint még a tévét sem szerelik meg.

A napokban feljelentés érkezett ismeretlen tettes ellen, aki Pécsett, a Bánki Donát úti egyik lakásba kéretődött be azzal, hogy a tévétársaság alkalmazottja, és a televíziót jött ellenőrizni. Ezután, a tulajdonos idős korát és betegségét kihasználva ellopta a pénztárcáját a benne lévő húszezer forinttal. Az eset nem egyedi, a tolvajt még keresik - írja a Bama.hu.

Kik lehetnek a trükkös tolvajok?

A digitális vételhez az arra alkalmas antenna mellett egy jelátalakító készülékre (set-top-boxra) van szükség. A hatóság ezeket ingyenesen beszereli a szociálisan rászorulóknak vagy kérés esetén a tévé-előfizetési díjhoz ad támogatást, valamint azokat is ellátja a szükséges vételi eszközökkel, akiknek a lakóhelyén földfelszíni adás nem fogható. Erről az akcióról már sokan értesültek, amit a csalók ki is használnak. Magukat szerelőnek álcázva próbálnak bejutni időssek othonába, ahol a tévészerelés helyett inkább a pénztárcát és más értékeket próbálják megtalálni.

A fenti esetből is jól látszik, hogy mennyire fontos a kiérkező szakemberek igazoltatása. Kéményseprés, tévészerelés, gázóra leolvasás vagy bármilyen más esetben is kérjük el a kiérkező szerelő papírjait, győződjünk meg azok hitelességéről. Ne hagyjuk munkájuk közben egyedül őket, és próbáljunk segíteni az időseknek hasonló esetekben.

Mindent a digitális átállásról itt!

Címkék:
karrier, nyugdij, átverés,