Sokan kérnek hitelt a boltostól tejre, kenyérre, zsírra

Pénzcentrum2013. szeptember 25. 13:07

Még mindig sokan próbálnak hitelre vásárolni a boltokban: van, aki élelmiszert vesz/venne így, van, aki ajándékot gyermeke születésnapjára, és van, aki egy üveg sörért környékezi meg a boltosokat.

Régen is divat volt, manapság is az, hogy hitelre próbálnak vásárolni - tapasztalják egy hódmezővásárhelyi hentesüzletben, ahol akár fél kiló zsírt is kérnek hitelre. Viszont nem kapnak. Más kisboltban a régi, jól bevált ügyfelekkel kivételt tesznek, de csak azokkal - írja a Délvilág című napilap.

"Már nem lepődöm meg, viszont megválogatom, hogy kinek adok hitelt. Két véglet van, a nagyon szegény, akinek tényleg számít 20 forint is, és azok, akikről évekkel ezelőtt nem gondoltam volna, hogy anyagi gondjaik lennének, és még a tej, a kenyér, a felvágott vásárlása is problémát okoz. Őket anno a középosztályba soroltam. Persze akadnak pofátlanok is, akik lazán, mindenféle szégyenérzet nélkül jelentik ki: "írd fel", miután megpakolták a kosarat több ezer forintért." - mondta el a lapnak az egyik üzlet eladója.

Csak a régi, jól bevált ügyfeleknek ad hitelt, nem akar ugyanis a pénze után futni. Megfizette a tanulópénzt, előfordult, hogy 20-30 ezres tartozás miatt "vadászhatott" a vevőre, aki persze a hitelfelhalmozás után a tájára sem ment, inkább másik boltban vásárolt.

Az igazán nehéz helyzetben lévők nem csak az alapélelmiszerek vásárlásával vannak bajban. Akad olyan, aki azt kéri, hogy a gyerek születésnapjára szánt játékot hitelezze meg a boltos. Nagy bevásárlásokról egyébként már szó sincs, havonta 2-3 nap, amikor a nyugdíj vagy a fizetés megérkezik, amikor mondjuk egy picivel nagyobb a forgalmunk - magyarázta a bolt tulajdonosa.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Egy másik boltos arról számolt be, hogy vannak, akik sört kérnek hitelre, sőt, amíg árultak cigarettát, azzal is próbálkoztak.

Címkék:
hitel, vásárlás, bolt,