Nem csak a hús áfáját csökkentenék?

Pénzcentrum2013. szeptember 13. 08:32

A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) ugyan már készített egy, az alapvető élelmiszerek áfája csökkentésének költségvetési hatásaival kapcsolatos elemzést a kormány számára, Lázár János múlt heti bejelentése a sertés- és baromfihús áfájának mérsékléséről újraindította az egyeztetést a VM és a nemzetgazdasági tárca között - írta a Napi Gazdaság.

Nem dőlt el, hogy csak a sertés- és a baromfihúsra vonatkozzon-e a javaslat, vagy más termékekre is kiterjedjen - mondta a lapnak Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter. Szavai szerint az élő állatok értékesítése esetén maradna a jelenlegi 27 százalékos kulcs, a kedvezményes pedig például a hasított félsertés feldolgozottsági szintjétől lenne alkalmazható. Az sem dőlt még el, milyen feldolgozottság mellett húznák meg a kedvezményes kulcs alkalmazhatósági korlátját, például beletartozzanak-e a konzerv húskészítmények.

A miniszter szerint bár a VM korábbi számításai több, különböző nagyságú áfakulcs alkalmazása esetén jelentkező költségvetési bevételkiesést is figyelembe vettek, most újra kell kezdeni a számítást és az egyeztetést az adótörvények októberi benyújtásáért felelős NGM-mel. Mint a lapnak elmondta, 5 százalékos kedvezményes kulcsot lát valószínűnek, ami csak a két említett termékkör kapcsán 10 milliárd feletti bevételkiesést okozna a büdzsének.

 

Címkék:
vásárlás, élelmiszer, áfa, hús,