Lottó-összeesküvés: lehet csalni a sorsoláson?

Pénzcentrum2013. szeptember 7. 08:01

Felmelegített golyók, számítógépes trükközés: ahogy az lenni szokott, a hatalmas főnyeremény miatt beindultak a találgatások az Ötöslottó tisztaságát illetően. De mi az igazság?

Élőben közvetítjük a sorsolást!
A Pénzcentrum.hu a 36. játékhéten is élőben közvetíti az Ötöslottó sorsolását. Várhatóan 19.25-re az is kiderül, elvitte-e valaki a 2 milliárd 772 millió forintos főnyereményt. A 36. hét nyerőszámaiért KATTINTS!

Korábban megjelent, "Lottó: honnan tudják ilyen gyorsan, volt-e ötös?" c. cikkünk kapcsán beindultak a találgatások, melyek egytől-egyig a játék tisztaságát kérdőjelezték meg. Volt, aki szerint amióta számitogépes rendszerben műkodik a lottósorsolás, csalás az egész. Más szerint viszont már régóta csalnak: "Régen is csaltak csak akkor nem ennyire pofátlanul! Állítólag azt az öt golyót kellett kihúzni amit előtte felmelegítettek" - írta a Pénzcentrum.hu közösségi oldalán egy másik olvasónk. Az összeesküvés elméletek tehát végeláthatatlanok. Éppen ezért megkerestük a Szerencsejáték Zrt.-t, mi is garantálja a hazai számsorsjátékok tisztaságát.

A Szerencsejáték Zrt. a Pénzcentrum.hu megkeresésére elmondta: "Nemzetközi standardoknak és a magyar szabályozásoknak megfelelő eszközökkel sorsolunk, mely eszközöket és a sorsolás menetét is külső, független szakértők ellenőriznek (SZEF, közjegyző, Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal Metrológiai Hatóság). A társaság minden sorsolási eszközét tehát a MKEH engedélyezi és hitelesíti. A hitelesítési eljárásra 2 évente kerül sor. Az eljárás során ellenőrzik a sorsoláshoz használt számgolyók fizikai tulajdonságait, például a golyók átmérőjét, a színüket, vagy azt, hogy össze lehet-e őket nyomni, esetleg lehetséges-e vízzel átitatni őket. Fontos kiemelni, hogy a kézi és gépi golyóknál természetesen eltérő paramétereket vizsgálnak).

"Azt, hogy a számgolyókhoz illetéktelenek nem férnek hozzá, illetve csak a sorsolás időpontjában és helyszínén teszik ezt az erre jogosultak, az biztosítja, hogy a leplombált számgolyókat kizárólag közjegyző jelenlétében lehet feltörni, illetve az eszközöket is csak közjegyző jelenlétében lehet rendeltetés szerűen használni. Ismét fontos kiemelni, hogy a sorsolást követően a közjegyző ismét le is zárja a golyókészleteket" - osztotta meg lapunkkal a Szerencsejáték Zrt, valamint hozzátették: "Azt pedig, hogy a sorsolási eszközöket ennek megfelelően kezeljük-e, illetve, hogy hitelesített eszközöket használunk-e a NAV SZEF (Nemzeti Adó- és Vámhivatal Központi Hivatala Szerencsejáték Felügyeleti Főosztálya) is rendszeresen ellenőrzi."

Ráadásul - ahogy azt a Pénzcentrum.hu korábban meg is írta -, a fogadási rendszerbe került adatok utólagos módosítása sem lehetséges, a fogadási adatok sorsolás előtt online zár alá kerülnek. Egy független szerv időbélyeggel zárja le az adatokat, melyekhez se hozzátenni, se elvenni belőlük nem lehet. A folyamat olyan, mint egy hitelesített online közjegyzői folyamat, ahol természetesen minden esetben készül másolat is, melyet a Szerencsejáték Felügyelethez is elküld a Társaság a sorsolás megkezdése előtt.

Ezen kívül az is megnyugvásra adhat okot, hogy a Szerencsejáték Zrt. minden sorsolása nyilvános, az előkészületeket és magát a sorsolást is bárki megnézheti. "A sorsolás előkészületei a nézők és számhúzó jelöltek előtt zajlanak (Ötöslottó esetén ez pl. egy kisebb tömeg 25 számhúzó-jelölt és partnere, plusz a teljes stáb), akik láthatják, ahogy a golyókat - a sorsolás előtt 20-30 perccel - közjegyző jelenlétében helyezzük el a sorsolási gömbben, és végigkísérhetik a teljes sorsolást (élő sorsolásnál a televízió nézői is!)" - fűzte hozzá a Társaság.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bár a csalás lehetőségét a fentiek is jól mutatják, érdemes ugyanakkor másik megközelítésből is végiggondolni a helyzetet a kételkedőknek. A játékosok bizalma ugyanis a vállalat működésének alapja. Ez több mint presztízskérdés, hiszen bármely hibapont ezt a bizalmat ingatná, ingathatná meg. Ez több mint presztízskérdés, hiszen bármely hibapont ezt a bizalmat ingatná, ingathatná meg. Az összes szabályozás és biztonsági intézkedés célja ezért az is, hogy a rendszer megbízhatóságát megőrizzék. Végezetül pedig ne feledkezzünk meg arról, hogy már maga az adózott játékbevétel nagysága sem indokolja, hogy a Társaságnak megérni trükközni a játékkal (a fenti grafikonon jól látható, halmozódás idején hány alapjátékot küldenek játékba. Az alapjáték 225 forintos ára mellett érdemes egy gyors fejszámolást végezni, nagyságrendileg mennyi bevétele is van a Társaságnak hétről-hétre. - a szerk.).

 

Címkék:
vásárlás, lottó, hatoslottó, Ötöslottó, szerencsejáték, sorsolás, skandináv lottó,