Már a piacokban sem bízhatunk? A kereskedők trükkjei

Pénzcentrum2013. április 17. 15:17

Fokozottan vizsgálja a hazánkba külföldről érkező zöldségeket és gyümölcsöket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH). A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szakembereivel közös mélységi ellenőrzések során az elmúlt hetekben 5 szállítmányt - több mint 60 tonna terméket - zároltak.

A NÉBIH lapunkat arról tájékoztatta, hogy a zöldségek és gyümölcsök minőségét és nyomonkövethetőségét a kereskedelmi lánc több pontján vizsgálják a megyei kormányhivatalok növény- és talajvédelmi igazgatóságaival közösen. A téli tárolásból származó termékek (alma, burgonya, káposztafélék stb.) hazai kínálata tavaszra csökken, a keresletet a forgalmazók külföldi termékekkel fedezik. Ezzel párhuzamosan nő a primőr termékek (paprika, paradicsom, saláta) behozatala is.

Az elmúlt hetekben számos ellenőrzést végeztek a megyei NAV pénzügyőrei és a megyei KH NTI zöldség-gyümölcs ellenőrei. A rendkívüli ellenőrzések célja - a minőség ellenőrzése mellett - az országba beszállított jelöletlen, nem nyomonkövethető zöldség és gyümölcs szállítmányok, illetve forgalmazók felderítése. Eddig öt szállítmányt zároltak és vontak ki a forgalomból. 35 tonna burgonya és 3 tonna alma esetében került sor megsemmisítésre, egy 24 tonnás almaszállítmánynál pedig még tart a zárolást követő hatósági eljárás.

Az ellenőrzött tételek több országon keresztül, vélhetően Lengyelországból indultak, azonban az áru jelöletlensége miatt a származás azonosítása nem volt lehetséges.

Az elmúlt egy hónapban a belföldi forgalmazók - NÉBIH által megtervezett - kockázatbecslésen alapuló ellenőrzése során 499 kis- és nagykereskedelmi egységben 1321 tételt ellenőriztek, ebből 777 tétel volt külföldi származású. Kifogást 221 tétel esetében találtak az ellenőrök, a nem nyomonkövethető, jelöletlen tételek minden esetben zárolásra és megsemmisítésre kerültek.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Fogyasztvédők óvatosságra intik azokat, akik sokszor vásárolnak piacokon, és tudatosan keresik a magyar őstermelőktől származó tojást, zöldséget vagy gyümölcsöt, bízva abban, hogy gondosan megtermelt, kevesebb növényvédőszer-maradványt tartalmazó áruhoz jutnak. A tanulmány szerint általános és bevett gyakorlat a piacok világában, hogy az őstermelők, akár a szomszédban megvásárolt külföldi zöldséget vagy gyümölcsöt pár méterrel arrébb, a saját standjukon már "hazai", "tanyasi", "házi" vagy éppen "hungarikum" tábla alatt árulják - általában jócskán megemelt áron. A kötelező jelölés miatt tojást ilyen trükkel már nehéz eladni, de az egyiptomi paprika, a spanyol paradicsom, a szlovák burgonya így landolhat magyarként a gyanútlan vevőnél.

Címkék:
vásárlás, kkv, élelmiszer, piac,