Auchan: jönnek az újabb benzinkutak

Orosz Márton2013. február 12. 09:14

300 milliárdos forgalmat ért el az Auchan Magyarországon 2012-ben, a vásárlószám 15 százalékkal emelkedett, a forgalom pedig 10 százalékos növekedést mutat - mondta el mai sajtótájékoztatóján Dominique Docoux, az Auchan Magyarország vezérigazgatója. Újabb benzinkutak is jönnek.

Az áruházlánc vezérigazgatója keddi sajtótájékoztatóján elmondta: komoly veszteségük származott abból - a forgalmi eredményeik 5-8 százalékába került - hogy csak decemberre sikerült megvalósítani az Erzsébet-utalványok használatának elindítását. Ugyanakkor Dominique Docoux kiemelte, hogy az infláció és a szállítási költségek növekedése ellenére sikerült féken tartaniuk az árakat - az áruházlánc azonban ennek ellenére sem könyvelhetett el nyereséget a tavalyi évben.

Mint azzal a Pénzcentrum.hu is foglalkozott, a tavalyi évben vette át a Cora hét áruházát az Auchan: ez azt jelenti, hogy 2700 új (összesen 8 ezer) dolgozójuk van, több fejlesztésre is sor került. Az idei évben nem várható új üzlet nyitása, ugyanakkor benzinkutak építését tervezik a meglévő áruházak mellé - ezek a mostaniakhoz hasonlóan diszkont áras kutak lesznek. Tavaly a benzinkutakból 45 milliárd forintnyi árbevétel származott.

A tervek szerint 2013-ban további 5 milliárd forintot fordítanak az áruházak fejlesztésére, hangsúlyt kap az exporttevékenység (például zöldség-gyümölcs és borexport várható az idei évben is), és a magyar termelőkkel, gyártókkal való szorosabb kapcsolat.

Mikor jön a webshop?

Az áruházlánc tapasztalatai szerint az elmúlt hónapok érdekes változása a fogyasztói szokásokban, hogy a vásárlók keresik a kisebb kiszereléseket, ezért tovább fejlesztik a kimért termékek (például tészták, lisztek, édességek) osztályát.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A vezérigazgató beszélt arról is, hogy szerepel a tervekben a webshop és a házhoz szállítás kialakítása, hónapok óta dolgoznak a koncepción. Olyan megoldást keresnek, ami megfelelően kiszolgálja a vásárlókat, és tartós, gazdaságos piaci jelentétet jelent. Dominique Docoux szerint a piac felkészült, a vásárlók készen állnak, az Auchan ugyanakkor egyelőre nem lebegteti az internetes kereskedelem elindítását, nem jelentenek be konkrét indulási időpontot. Mint elmondta, Budapesten és környékén a megvásárolt nagy háztartási készülékek 80 százalékát már most is házhoz szállítják - ez egyfajta alapot, mintát jelenthet az induláshoz.

Az Auchan "anyaországában", Franciaországban például bevált a drive-rendszer (a vevők áruházban 5 perc alatt felveszik az előre, online megrendelt termékeket), ugyanakkor a ez a koncepció sok más országban nem működik. A vezérigazgató véleménye szerint egy olyan modell is megvalósulhat, ami egyfajta keveréke lesz a drive-rendszernek és a helyszíni vásárlásnak, például úgy, hogy a vevők felveszik az előre megrendelt termékeket és emellett még vásárolnak is a boltban.

Címkék: