Veszélyben az online szerencsejáték piac

Pénzcentrum2013. január 29. 16:31

A Távszerencsejáték Szövetség (Remote Gambling Association, RGA) aggodalmát fejezte ki ma amiatt, hogy az új magyar szerencsejáték törvényben szereplő magas koncessziós díjak jelenléte fenyegetheti a teljesen liberalizált online szerencsejáték piac létrehozását.

A magyar kormány a napokban nyújtotta be az 1991. évi szerencsejáték törvény módosítását az Európai Bizottságnak, amely 20 százalékos bruttó profit utáni adó kivetését javasolja az engedéllyel rendelkező, sportfogadást, kártya- vagy kaszinójátékot kínáló operátorokra. Az iparág a bruttó profit utáni adót tekinti az adózás korrekt módjának, amelynek jogszabályi jelenléte tovább ösztönözheti a szereplőket.

A kormány a törvénytervezetben azonban azt is javasolja, hogy az üzemeltetők fizessenek évi 100 millió forint koncessziós díjat az általuk kínált minden egyes játéktípusért annak érdekében, hogy legfeljebb 5 évre működési felhatalmazást kapjanak. Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt.-nek automatikusan járna az engedély, míg a magyar kormány döntene az összes többi kérelemről. Az RGA irreálisan magasnak tekinti a koncessziós díjakat, amelyek valószínűleg sok üzemeltetőt elriasztanának a piacra való belépéstől.

A magyar kormány mintegy 30 milliárd forint bevétel előteremtését reméli az online szerencsejáték megadóztatásából. Több szakértő azonban azt jósolja, hogy a törvénytervezet az üzemeltetők többsége számára ellehetetlenítené a piacra való belépést, csökkentené a fogyasztói választékot, és a várható adóbevételek csökkenéséhez vezetne.

"Ha az a cél, hogy az új rendszer sikeres legyen, akkor megfelelő szabályozást és életképes adóügyi kereteket kell kínálnia. Sajnos az új szerencsejáték adó és az irreálisan magas koncessziós díj kombinációja ellehetetlenítené a magyar piacra való belépést. - mondta Clive Hawkswood, az RGA vezérigazgatója.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

"A nemzetközi tapasztalatok világosan mutatják, hogy ha elérhető a megfelelő egyensúly, akkor az világos előnyöket fog eredményezni a magyar kormány és a magyar fogyasztók számára. Sajnos rendelkezünk olyan tapasztalatokkal is - olyan joghatósági területekről, mint Franciaország -, hogy a hazai versenypiac kialakítását megakadályozó intézkedések nagyon súlyos problémákkal találkoznak, és ahhoz vezetnek, hogy a fogyasztók továbbra is más joghatósági területeken keressenek üzemeltetőket" - összgezte a vezérigazgató.

 

Címkék: