Támadják az OTP-t! Az ügyfelek is hibásak?

Pénzcentrum2012. december 12. 10:32

Izgalmas közleményt adott ki kedden az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK), amelyben beszámolnak arról, milyen módszerekkel próbálkoztak a csalók az elmúlt hónapokban a legnagyobb hazai pénzintézetnél.

Mint írják, az OTP Bank és a rendőrség közötti kapcsolatban az elmúlt évben kiemelt terület volt a hitelezéssel, a bankkártyákkal, az elektronikus pénzügyi szolgáltatásokkal és értékesítési csatornákkal kapcsolatos jogellenes magatartások megakadályozása, az elkövetett jogsértések felderítése.

Azok, akiknek célja a bank munkatársainak megtévesztése, manapság a módszerek széles tárházát alkalmazzák.

A klasszikus módszert, azaz - a hitel-, kölcsön igényléshez - a hamis munkáltatói igazolás felhasználását modernizálták, alkalmazkodtak az elvárásokhoz. A rendőrség nyomozásai során nemegyszer tapasztalja, hogy az elkövetők már telefont vásárolnak az igazoláson feltüntetett munkáltató visszahívása érdekében, ezt a számot esetlegesen a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyilvántartásába is bejegyeztetik, annak érdekében, hogy a bank hitelügyintéző munkatársa a hitelkérelem ellenőrzése során ne találjon kockázati tényezőt. Az igényelt összeg folyósítását követően a "telefonos" gazdasági társaság elérhetetlenné válik csakúgy, mint az adós.

Banki jutalom a zsaruknak
A beszámoló alapját az adta, hogy az OTP Bank Nyrt. vezérigazgató-helyettese 2012. december 11-én, az Országos Rendőr-főkapitánysággal tartott közös rendezvényén 44 rendőrségi munkatársnak adott át jutalmat.


Még mindig a strómanok

Továbbra is problémát okoz az idős, mélyszegénységben élő személyek "strómanként" történő felhasználása hiteligénylőként, kezesként. Ezeknek a személyeknek a hiszékenységét, naivságát, néhány esetben az elesettségét is többen próbálják kihasználni.

Egyre növekvő számban tapasztalható az is, hogy az elkövetők hamis átutalási megbízásokat nyújtanak be. A bank ezen a területen is hatékony megelőző rendszerrel bír, hiszen a benyújtott dokumentumot minden esetben összehasonlítják a meglévő aláírásmintákkal, azaz a számlák felett rendelkezni jogosult személyek kézjegyével is.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

És persze a hackertámadások...

A pénzintézeteket sem kerülték el az elmúlt időszakban azok a támadások, amelyek a modern világ vívmányaként jelentkeztek, azaz az elektronikus, internetes úton elkövetett bűncselekmények. A rendőrség szerint az úgynevezett e-ügyintézés során felmerülő kockázatok kiküszöbölésére az ügyfelek gyakran minimális figyelmet sem fordítanak, jelszavaikat telefonon, e-mailen, egyéb internetes csatornákon megadják, lehetőséget teremtve a tisztességtelen szándékkal eljárók számára.

Mint arra a Pénzcentrum.hu több alkalommal is felhívta a figyelmet, fontos, hogy soha ne adjuk meg PIN-kódunkat ismeretleneknek, ne dőljünk be azoknak az e-maileknek, amelyek egy látszólagos ál-banki honlapra irányítanak minket. A pénzintézetek soha nem kérik PIN-kódunkat telefonon, e-mailben.

Címkék:
stróman,