Így úszhatod meg Matolcsy új adóötletét

Pénzcentrum2012. október 5. 10:33

Már a fizetésünk közel fél százaléka mehet az államhoz Matolcsy által 9-kor bejelentett tranzakciós adónövelés miatt, ha nem vigyázunk. Az ATM-ből történő készpénzfelvétel tranzakciós illetéke 0,3 százalékra nő, amit a pénzintézet fizet meg, de annak semmilyen akadálya nincs, hogy azt áthárítsa az ügyfelekre.

Matolcsy György, Nemzetgazdasági Miniszter szerint is az ügyfelek fizethetik meg a tranzakciós illetéket, hiszen elmondása szerint nincs akadálya, hogy ezt teljes egészében áthárítsák az ügyfelekre. (A bankokkal folytatott előzetes egyeztetések révén viszont csak a tranzakciós adó felének áthárítására számít a miniszter.)

Mit jelent a 0,3 százalékos adó?

Már közel a fizetésünk fél százaléka az államhoz vándorolhat, ha nem vigyázunk. A teljes nettó bérünk 0,1 százalékát fizeti be a munkáltató, amikor bankszámlára érkezik az összeg. A készpénzfelvét további 0,3 százalékot jelenthet és egy esetleges csekkes befizetés is 0,1 százalékot visz el. Ez egy 200 ezer forintos kereset esetén 800-1 000 forint is lehet a csekkbefizetés összegétől függően. Évente tehát egy családnak több ezer, tízezer forintos költséget jelent évente, ha nem állnak át a készpénzes fizetésről kártyás költésre.


A bankkártyás és hitelkártyás fizetést továbbra is csak 0,1 százalék a tranzakciós adó. Érdemes tehát még a rezsit is így fizetni, hiszen ezzel felére csökkenthetjük a tranzakciós illeték költségét. A rezsifizetésre is vannak online megoldások, ahol használhatjuk a bankkártyánkat, ilyen például a díjnet.hu rendszere, de a csoportos beszedés és kíméli készpénzünket.


További előnyökhöz juthatunk, ha megbarátkozunk a hitelkártyákkal. Az időben kifizetett hitelkártya tartozás költségmentes és a pénzintézetek által kínált jóváírásokkal, akár többszörösen túlszárnyalhatjuk a tranzakciós adó mértékét. Az addig nem használt fizetésünk meg nekünk kamatozik. Erről korábbi cikkeinkben is olvashatsz: Tízezreket is kereshetsz a hitelkártyáddal

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
Bár a kormány elsődleges célja az adóbevétel növelése és a költségvetési lyuk betömködése, a lakosság terheinek növekedése helyett/mellett pénzügyi kultúráját is sikerülhet megváltoztatni a tranzakciós adó növelése révén. A sárga csekkes fizetés és a készpénzhasználat nagy aránya óriási társadalmi költségekkel járnak, visszaszorításával több milliárd forint megtakarításhoz juthat a társadalom, ami persze nem közvetlenül a költségvetést növeli, de hozzájárulhat a gazdasági fejlődéshez.

 

Címkék: