Ezek a gyógyszerek lesznek olcsóbbak októbertől

Pénzcentrum2012. szeptember 20. 08:34

Mintegy 50-55 milliárd forintra számít a nemzetgazdasági tárca az egészségügy többletforráshoz juttatásáról szóló törvényjavaslat elfogadása után. Az elvárt összeg ugyan a központi költségvetésbe kerül, de közvetve az egészségügy forrása lesz - írja a Napi Gazdaság.

Az elvárt összeg ugyan a központi költségvetésbe kerül, de közvetve az egészségügy forrása lesz − hangsúlyozta Palotai Kinga, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) főosztályvezető-helyettese az Országgyűlés egészségügyi bizottságának szerdai ülésén. Palotai Kinga kifejtette, a forrásteremtést részben az egészségkárosító termékek adójának növelésével − dohány, alkohol, lpg üzemanyag −, valamint az energiaitalok definíciójának megváltoztatásával érnék el, emellett öt százalékra csökkentenék a 90−98 százalékos támogatottságú gyógyászati segédeszközök áfáját. A bizottság tagjai támogatták a javaslat általános vitára bocsátását, de garanciákat szorgalmaztak arra nézve, hogy a befolyó bevételt valóban egészségügyi kiadásokra fordítsák.

Éves szinten már csak 7 milliárdos fogyasztói árcsökkenést hoz a legutóbbi, harmadik gyógyszergyári vaklicit, szemben a tavaly októberi 35, illetve az áprilisi 20 milliárd forinttal, vagyis új hatóanyagok híján láthatóan kifullad a rendszer − mondta egy háttérbeszélgetésen Hankó Zoltán, a Magyar Gyógyszerészi Kamara (MGYK) elnöke. Az október elsejétől érvényes új, alacsonyabb fogyasztói árak mintegy 800 gyógyszert érintenek, 60 gyógyszernél 50 százalékot meghaladó az árcsökkenés mértéke s akár a 70 százalékot is elérheti.

A fogyasztói árcsökkenés kapcsán megjegyezte, a patikai készletek leértékelése újra problémás lehet a gyógyszertáraknak. A patikai árrés 2001 óta 19 százalékról 12 százalékra csökkent, s ezt a kiesést ma már nem kompenzálja a forgalom növekedése. Hankó Zoltán elmondta, október végéig a kormány asztalára teszik a patikusok hitelkonstrukciójáról szóló szakmai javaslatot, amely segíthet a gyógyszertárak visszavásárlásában. Erről a nyáron egyeztettek a miniszterelnökkel, aki megígérte, hogy az állam pénzügyi segítséget nyújt.

 

Címkék: