Ezekkel az italokkal vigyázz, életveszélyesek lehetnek

Pénzcentrum2012. szeptember 19. 14:37

A cseh eredetű mérgező metil-alkoholt tartalmazó szeszes italok kereskedelmi forgalomba kerülése miatt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) - a helyzet tisztázódásáig - az esetlegesen érintett termékek forgalmazását és fogyasztását sem javasolja.

Továbbra sincs arra utaló információ, hogy Magyarországra is került a mérgező szeszes italokból, azonban a forgalmazók - a kockázat ismeretében - fokozott felelősséggel tartoznak a fogyasztók felé az érintett termékek forgalmazása során, különös tekintettel a Csehországból származó szeszes italok esetében - tájékoztatta lapunkat mai közleményében a NÉBIH. A tisztázatlan helyzet, a nyomonkövetés lehetetlensége a vállalkozások által felismerhető élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, amely kizárja a forgalomba hozatal lehetőségét, ezért is szükséges óvintézkedések bevezetése a hatóság szerint, a fogyasztók egészségének, életének védelme érdekében.

A NÉBIH felhívja a forgalmazók figyelmét, hogy a cseh Egészségügyi Minisztérium által közzétett listán szereplő termékeket jelentsék be a NÉBIH-hez és a hatóság intézkedéséig a termékek forgalmazását függesszék fel, mivel azok jelenleg nem biztonságosak. Amennyiben a forgalmazóban alapos gyanú merül fel, természetesen a minták laboratóriumi vizsgálatát is elvégeztetheti a hivatallal.


A NÉBIH kéri a fogyasztókat, hogy ha gyanús terméket észlelnek, jelentsék "a NÉBIH" zöldszámon (06-80/263-244). Felhívják továbbá a fogyasztók figyelmét, hogy saját érdekükben kizárólag legális forrásból, megbízható helyről származó termékeket fogyasszanak. Az illegális értékesítési csatornákból származó élelmiszerek a hatósági ellenőrzés kikerülésével kerülnek forgalomba, gyakran rossz minőségű, lejárt, illetve - mint jelen esetben is - akár életveszélyes mérgező, fertőző termékek is lehetnek.

Címkék: