A nyugdíjasok legalább jól járnak, mindenki más fizethet

Pénzcentrum2012. augusztus 22. 15:15

Igencsak megosztotta a Pénzcentrum.hu olvasóit az a - néhány hónappal ezelőtti- hír, hogy tranzakciós költséget számítanak fel a postai utalványokon, azaz a jól ismert sárga csekken befizetett számlák után a távközlési szolgáltatók. Mivel a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása szabályozta a tranzakciós díj kérdését, sokan azt gondolták, hogy díjmentesek maradtak a sárga csekkek. A legnagyobb szolgáltatónál ugyanakkor a nyugdíjasoknak ingyenes a csekkezés.

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) szerdai közleményében arról számol be, hogy az elmúlt napokban számtalan megkeresés érkezett a csekkdíj (más nevén tranzakciós díj) vonatkozásában. Több fogyasztó is azt kifogásolta, hogy telefonszolgáltatójuk ismét felszámolt díjat a havidíj postai készpénzbefizetés útján (azaz sárga csekken) történő kiegyenlítése miatt, noha ők úgy értesültek, ezt a fogyasztóvédelmi törvény nyári módosítása megtiltotta. Ez az értesülés azonban nem felel meg a valóságnak.

A fogyasztóvédelmi törvény 2012. július 29-én hatályba lépett rendelkezése ugyanis kizárólag a közszolgáltatási tevékenységet végző vállalkozások számára tiltotta meg a csekkdíj alkalmazását (vagyis a számla Posta Elszámoló Központon keresztüli készpénzbefizetéssel történő kiegyenlítéséért külön díj felszámolását).

A nyugdíjasok jól járnak
A Magyar Telekom (MT) nem számít fel tranzakciós díjat a postán teljesített sárgacsekkes befizetések után a T-Home nyugdíjas, vezetékes előfizetőinek; erről állapodott meg a társaság Bodonovich Jenő média- és hírközlési biztossal.

A szeptember 1-jétől nyújtandó kedvezményt kizárólag azon ügyfelek igényelhetik, akik személyesen vagy meghatalmazottak útján a Telekom üzleteiben - nyugdíjas igazolványuk bemutatásával - igazolják, hogy nyugdíjasok, betöltötték 62. életévüket, továbbá a T-Home vezetékes telefonszolgáltatást önállóan, a díj bevezetésekor már meglévő előfizetői szerződés alapján veszik igénybe. A kedvezmény a bevezetési időpontig kiszámlázott díjakra nem vonatkozik.

Azt kell tehát ezek után megállapítani, hogy telefon-, televízió-, és internet- (az elektronikus hírközlési) szolgáltatók közül ki végez közszolgáltatási tevékenységet.

Az NFH emlékeztet arra, hogy a közszolgáltatási tevékenység fogalmának egyik kulcseleme, hogy az csak olyan szolgáltatás lehet, amelynek nyújtására törvény kötelezi a vállalkozást (vagyis, ha a fogyasztó igényli az adott szolgáltatást, akkor a szolgáltatónak kötelező szerződést kötnie vele).

A telekommunikációs ágazatban a törvény értelmében annak kötelező szolgáltatást nyújtania, akit erre kijelölnek, ilyenre azonban 2012-ben nem került sor.

Jelenleg tehát egyik elektronikus hírközlési szolgáltató sem végez közszolgáltatási tevékenységet, vagyis a fogyasztóvédelmi törvényben található díjfelszámítási tilalom nem vonatkozik egyetlen telefon-, televízió- vagy internetszolgáltatást nyújtó vállalkozásra sem. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy továbbra is fizetniük kell a tranzakciós díjat azoknak, akik sárga csekken egyenlítik ki mobiltelefon-, telefon-, internet- vagy kábeltévé-számlájukat.

Ezért káros a sárga csekk

Magyarország még mindig jelentős lemaradással küzd az elektronikus fizetési módok tekintetében. Ágazati szakértők szerint az egyik legnagyobb problémát a készpénz-átutalási megbízás használatának túlzott népszerűsége jelenti: ennek, a fogyasztó számára látszólagos ingyenességnek súlyos ára van. A készpénz-átutalási megbízás díját ugyanis a fizetési mód kedvezményezettjei (elsősorban a szolgáltatók, beszedők) fizetik, akik viszont az ezzel kapcsolatos költségeiket is meg akarják téríttetni, így azokat végső soron az összes fogyasztó fizeti meg az alapszolgáltatásra (pl. gáz-, víz-, villany- stb. használatra) vonatkozó számla részeként.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Szakértők szerint a túlzott sárga csekk használat visszaszorításának egyik eszköze lehet, ha "fizetőssé" tennék azt. Ennek alapvetően két útja lehet. Az egyik, hogy a Magyar Posta − a többi termékhez hasonlóan − közvetlenül elkérheti a fogyasztótól a készpénz-átutalási megbízás feladásakor a fizetendő díjat, a másik, hogy a szolgáltató fizeti továbbra is a díjat, de azt átláthatóan, külön megjelenítve azok számára a számlában, akik a készpénz-átutalási megbízással történő fizetést választják. Így ez utóbbiak többet fizetnek a szolgáltatónak azokhoz képest, akik más, a szolgáltató számára külön díjfizetéssel nem járó számlakiegyenlítési módot alkalmaztak.

Persze bőven vannak lehetőségek a csekkek kikerülésére

A víz, gáz, áram,  telefon és egyéb szolgáltatók saját érdekeiket szem előtt tartva, már a csoportos befizetést sulykolják a fogyasztókba. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a közüzemi szolgáltatók időben a pénzükhöz jutnak, az ügyfeleknek pedig nem kell sorban állniuk és megtervezhetik kiadásaikat. A csoportos beszedési megbízással meghatalmazzuk a szolgáltatót, hogy leemelje számlánkról a szolgáltatás díját. A túlszámlázás ellen teljesítési összeghatárt szabhatunk meg. Csoportos beszedési megbízásnál a szolgáltató minden esetben számlát küld a fogyasztónak a számla befizetésének határideje előtt, így leellenőrizhető a fizetendő összeg és lehetőség van az indokoltnál nagyobb összeg utalásának letiltására.


A csoportos beszedési megbízás legfőbb előnye, hogy nem kell időt szakítani az ügyintézésre, nem kell új csekket igényelni plusz díjért, ha esetleg elveszik a csekk, ráadásul a beszedési megbízással ellátott bankszámla tulajdonosa és a közüzemi szolgáltatás igénybevevője lehet különböző személy. Így lehetőség nyílik például a gyermekek vagy a nyugdíjas szülők helyett fizetni a közüzemi díjakat.

Amennyiben a számlafizető csoportos befizetési megbízással szeretné közüzemi számláit fizetni, úgy megbízást kell adnia számlavezető bankjának, amiben minden esetben fel kell tüntetni a közműszolgáltatónál bejegyzett ügyfél azonosítót valamint a jogosult szolgáltató azonosítóját. Megbízást a lakossági folyószámlák mellett néhány pénzintézetnél már hitelkártyára is meg lehet adni. Fontos feltétel továbbá, hogy csak a folyószámlát vezető pénzintézetnél bejelentett, aláírási joggal rendelkező számlatulajdonos aláírását fogadja el a bank. A csoportos beszedési megbízás "élesítési" ideje banktól függően 20-30 munkanap.
 
Utalni, utalni, utalni

Nem csak a csoportos beszedési megbízás az egyetlen alternatíva a sárga csekk kiváltására. A havi rendszerességgel érkező fix díjakat, mint például társasházaknál a közös költség, állandó átutalási megbízással is teljesíthetőek a kedvezményezett felé. Az állandó átutalási megbízás olyan felhatalmazás, mely alapján a bank rendszeresen (minden hónap egy adott napján) egy előre meghatározott, azonos nagyságú összeget automatikusan átutal a folyószámláról a megadott kedvezményezett számlájára.

A közüzemi számlák, a folyószámlát vezető bank felé megadott egyedi átutalási megbízással is kiegyenlíthetőek, de ilyen esetben bár nem kell a postán a kígyózó sorokat végig állni, mégis egyesével kell a számlákat jóváírni a monitor előtt ülve és figyelni kell a határidőkre. Az egyedi átutalások díjai utalásonként többnyire megegyeznek az állandó átutalás áraival.

Címkék:
túlszámlázás,