Praktiker: jönnek a kisáruházak

Nagy Bálint2012. augusztus 3. 13:36

Nem lesznek áruházbezárások Magyarországon, sőt további kiskereskedelmi egységeket kíván nyitni a Praktiker - hangzott el a társaság mai napon tartott sajtótájékoztatóján.

A Németországból érkező hírek ellenére sem lesznek áruházbezárások Magyarországon - hangzott el a Praktiker mai napon tartott sajtótájékoztatóján. A holtpontról történő elmozdulás érdekében pedig új kiskereskedelmi egységek irányába nyitna a társaság. Először tesztjelleggel Budapest környékén, illetve a keleti országrészben nyílnának kisméretű, 1000-2000 négyzetméteres kereskedelmi egységek. A sikeres tesztüzemet követően pedig a későbbiekben akár 20-30 hasonló áruház is nyílhat.

A két új kisáruház 200-250 ezer eurós költségvetéssel startol - várhatóan az év végén, 1éves tesztidőszakkal.  A pláza-stop ugyanakkor nem érinti az új üzleteket, ugyanis már meglévő egységek átvételét tervezi a társaság. Jelenelg a tárgyalások folynak az új egységek bérleti jogáról, s az sem eldöntött még, hogy milyen formában - központosítva, vagy franchise rendszerben működnek majd.

Mindemellett költségoptimalizációt  is végrehajtott a társaság. Ennek során felülbírálatra került a barkácslánc teljes termékpalettája - meg lettek határozva a kiemelt szortimentek, melyekre nagyobb hangsúlyt kíván fordítani a jövőben a barkácslánc. E folyamat első eleme a sajátmárkás termékek fejlesztése. A sajátmárkás termékek a jövőben két fantázianév alatt fognak futni - az alacsony árszegmensben a "budget", míg a közép, illetve magas árszegmensben a "pratiker" fémjelzés alatt. Mindemellett energetikai beruházások is történtek a költségcsökkentések során - jelenleg 4 áruházban tesztelik az új zöld rendszereket.

A társaság ugyanakkor kiemelte, hogy a költségoptimalizálás ellenére sem történtek elbocsájtások. A társaság közel 1200 munkavállalója annak ellenére is meg tudta tartani az állását, hogy az új adótörvények miatt még bérkompenzációt is végrehajtottak a munkavállalók körében. A fejlesztésekre egyébként 7 millió eurós tőkeinjekciót követően volt lehetőség. Az idei eredményekkel kapcsolatban a társaság elmondta, 2012 első negydéve jól alakult, áprilistól azonban némi visszaesés volt megfigyelhető, ez azonban június-júliusra ismét az előző év feletti szintre állt vissza.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

 

Címkék: