MasterCard ügyfeleknél próbálkoznak a csalók

Pénzcentrum2012. május 4. 13:52

A MasterCard nevében küldött üzenetekkel próbálnak közvetlenül a boltoktól kártyainformációkhoz jutni ismeretlenek - közölte a kártyatársaság. Nem tudni, hogy volt-e olyan kereskedő, aki teljesítette a hamis levél utasításait. A kibocsátó szerint a lopott bankkártya adatokkal vásárlást, visszatérítést kísérelhetnek meg.

A MasterCard tudomására jutott, hogy a közelmúltban több kereskedő is kapott hamis e-mail üzenetet "MasterCard Biztonsági Figyelmeztetés" ("MasterCard Security Alert") tárggyal. Az üzenetben arra kérik a kereskedőket, hogy hajtsanak végre bankkártya fizetési ill. refund (visszatérítési) teszt tranzakciókat és a tranzakciókkal összefüggő adatokat (fizetési bizonylatot) küldjék el egy megadott e-mail címre. Az e-mail cím a látszat ellenére nem tartozik a MasterCardhoz.

A cselekmény minden bizonnyal arra irányul, hogy bűnözők kereskedői tranzakciós információkhoz jussanak hozzá annak érdekében, hogy lopott bankkártya adatokkal vásárlást, visszatérítést kíséreljenek meg.

Kérdésünkre Fejes Kálmán, a MasterCard Europe biztonsági vezetője elmondta, hogy amennyiben mind az elfogadó bank, mind a kereskedő a MasterCard kártyaelfogadási előirásait betartva jár el, úgy a kereskedő nem kerül olyan adatok birtokába, amellyel a későbbiekben vissza lehet élni.

A MasterCard felhívta a kereskedőink figyelmét, hogy nem veszi fel a kereskedőkkel közvetlenül a kapcsolatot, sem azért, hogy bankkártya tranzakciós információt kérjen, sem azért, hogy teszt tranzakciókat bonyolítson le. Ezért, amennyiben ilyen kéréssel telefonhívást, e-mailt, SMS-t, vagy közösségi oldalról származó üzentet kap egy cég, ne válaszoljon!

Címkék: