Idén ezek a leghamisítottabb bankjegyek Magyarországon

Pénzcentrum2012. április 29. 08:01

Az MNB friss jelentése szerint a forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 ezer és 20 ezer forintos bankjegyekre irányul. Az év első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból.

2012 első negyedévében folytatódott a forintbankjegy-hamisítványok számának a tavalyi év második felében kezdődött enyhe emelkedése, az év első három hónapjában 913 darab hamis forintbankjegyet vontak ki a forgalomból - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Negyedéves jelentéséből.

A hamisítás nagysága a kismértékű növekedés ellenére a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában átlagosnak tekinthető. A hamis valuták előfordulása továbbra sem jelentős: a jegybank szakértői 372 darab különböző valutahamisítványt vizsgáltak 2012 első negyedévében. Ezen belül a hamis euróbankjegyek száma 290 darab volt.

A forintbankjegy-hamisítás továbbra is túlnyomórészt a magasabb címletű, 10 000 és 20 000 forintos bankjegyekre irányul. A gyakran első látásra megtévesztőnek bizonyuló hamisítványok egyszerű érzékszervi vizsgálatokkal (tapintással, fény felé tartva vagy mozgatással) és/vagy a kombinált Uv-A- és Uv-C-lámpa alatti ellenőrzéssel kiszűrhetők.


A jelentés szerint az MNB egyik legfőbb készpénz-stratégiai célja, hogy hatékonnyá tegye a pénzhamisítás elleni küzdelem módszereit, és az ebben való közreműködés fontosságára felhívja valamennyi készpénzt használó figyelmét.

Ennek jegyében a jegybank az elmúlt negyedévben is folytatta a hamisítványok előfordulása által legveszélyeztetettebb kereskedelmi szektor szűrőszerepének megerősítését célzó komplex programját. továbbra is kiemelt szerepet kapott a bankjegyekkel kapcsolatos ismeretek terjesztése, amelynek keretein belül az MNB szakértői ingyenes helyszíni képzésekkel készítik fel a hitelintézeti és főként a kereskedelmi pénztárosokat a bankjegyellenőrzés legkorszerűbb módszereire. Az MNB ebben az évben megismétli a tavalyi sikeres, Uv-A/C-lámpák beszerzését elősegítő kampányát is.

Mit tegyünk, ha hamis bankjeggyel találkozunk?

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A bankjegyek a hamisítás elleni védelem biztosítása érdekében több biztonsági elemet tartalmaznak. Ezek egyes fajtái szabad szemmel jól láthatók és felismerhetők, míg más típusai speciális segédeszköz alkalmazásával azonosíthatók. A bankjegyek tartalmaznak olyan hasonló megjelenésű biztonsági elemeket, amelyek minden címleten megtalálhatóak, és olyanokat is, amelyek csak egyes címleteken kerültek alkalmazásra.

A hamis bankjegy és érme fizetésül nem fogadható el. Az olyan bankjegyet és érmét, amelynek valódiságával kapcsolatban a legcsekélyebb kétség is felmerül, szakértői vizsgálatra valamely hitelintézetnek, a postának vagy a Magyar Nemzeti Banknak kell átadni.

Büntetőjogi szempontból a pénzhamisítás és a hamis pénz forgalomba hozatala bűncselekménynek - bűntettnek - minősül. De az is bűncselekményt - vétséget - követ el, és így büntethetővé válik, aki jóhiszeműen jut hozzá a hamis pénzhez, azonban amikor utólag észleli annak hamis voltát, annak tudatában, tehát szándékosan forgalomba hozza azt.

Címkék: