Virsli 250 forintért: akarod tudni, miből készült?

Pénzcentrum2011. december 31. 16:02

Nincs rossz virsli, csak kevés alkohol ;-) Habár év közben is sok virslit fogyasztunk, de a húsipari remekből szilveszterkor szinte mindenki lakmározik. A virsli - akár a pezsgő, a sípok és a konfetti - hozzátartozik a szilveszterhez, bár sokak számára kellő mennyiségű alkoholos ital kell ahhoz, hogy már ne érdekelje őket, hogy miből is készültek a roppanó falatok. Éppen ezért az ünnepi időszakban a hatóság is kiemelt figyelmet fordít a különböző termékekre. Amennyiben kíváncsi vagy, melyik a legjobb, illetve, melyik a legpocsékabb virsli - lapozz a második oldalra.

A pépes massza - állagából kifolyólag - csak sejteti az összetevőket, melyeket a termék csomagolásán részletesen is megtalálhatunk. A legolcsóbb termékek jellemzően 40 százalék körüli baromfi húspépet tartalmaznak (a juhbeles és a Bécsi virsli esetében ez az arány sertéshúsból 60-80 százalék), ezt egészítik ki ivóvízzel, konyhasóval és fűszerekkel.

 


A termékek tartalmaznak még sertésbőrkét (élelmiszeripari szakemberek szerint a bőrke ugyanolyan értékes fehérjeforrás, mint az izomfehérje), szalonnát, szóját, keményítőt, ízfokozót, dextrózt, stabilizátort, E331-et (nátrium-dihidrogén-citrátot), E450-et (kálium-bifoszfátot), antioxidánsként E300-at (aszkorbinsavat), tartósítószerként E250-et (nátrium-nitritet), valamint a (mű)belet és némi füstöt. A virsli nyomokban tartalmaz allergéneket, laktózt és glutént is.

Bár az akciós újságok tanúsága szerint idén kivételesen nem találtunk a 200 forintos lélektani határ alatt a szilveszteri vacsoraasztal kedvencéből, azonban idén is megtalálhatóak a legolcsóbb termékek a legnagyobb áruházláncok kínálatában. A legnagyobb hazai áruházláncban, a Tescoban például már 248 forintért vehetünk egy kilót a közkedvelt virsliből. A Cora sem marad le a legolcsóbb ajánlatokkal, náluk 299 forintért mérnek egy kilót, míg az Auchanban már 359 forintot kóstál a legolcsóbb főzni való.

 

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Itt a lista: ezek a legjobb és a legrosszabb virslik

A virsli előállítását a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza; ha a terméket ezzel a megnevezéssel hozzák forgalomba, minőségének meg kell felelnie az előírásban rögzített elvárásoknak. Éppen ezért az MgSzH Élelmiszer- és Takarmánybiztonsági Igazgatósága 40 féle virsli kedveltségi vizsgálatát végezte el november folyamán.

Címkék:
bif,