Az állam támogatni fogja a beltéri egységek vásárlását

Pénzcentrum2011. december 19. 09:30

Az állam támogatni fogja a beltéri egységek vásárlását Utolsó fázisába érkezett a digitális átállás: az országos lefedettség már megvan, az állam pedig beszállhat az "antennás" háztartások felkészítésébe - írja a Népszabadság.

A digitális adásnak csak az egyik előnye, hogy nagyságrenddel jobb a kép- és hangminőség: a nézőknek nagyobb választékot és új szolgáltatásokat, a szolgáltatóknak kisebb költségeket és nagyobb versenyképességet, az államnak pedig a felszabaduló frekvenciák újraversenyeztetését is jelenti a technológiai váltás. Az analóghoz képest ráadásul ugyanakkora sávszélességen több műsor továbbítható digitálisan, így hosszabb távon a vételi költségek is csökkennek.

Az analóg adás lekapcsolása a gyakorlatban azt jelenti, hogy utána hagyományos tető- vagy szobaantennával már csak akkor lesznek elérhetők a jelenlegi csatornák (m1, RTL Klub, TV2) ingyenesen, ha a régebbi típusú tévéhez beszerzünk egy legalább 8-9 ezer forintba kerülő beltéri egységet (set-top-box), vagy eleve olyan újabb tévékészülékünk van, amelyikbe már beépítették a jelátalakítót.

A három legnagyobb magyar televízió, az RTL Klub, a TV2 és az m1 analóg földfelszíni sugárzásának lekapcsolását eredetileg 2011 végére tervezték, de már tavaly látható volt, hogy a határidő tarthatatlan lesz, mert lemaradtunk a lefedettségben és főleg a set-top-boxok elterjedtségében. Ezért a parlament tavaly decemberben 2014 végére tolta ki a határidőt.

Idén nyáron Rogán Antal javaslatára ismét módosították a törvényt: e szerint, ha 2012 végéig a lakosság legalább 94 százaléka számára már digitálisan fogható lesz a közszolgálati médiaszolgáltatás (ez már most teljesült), és a lakosság számára a kiskereskedelmi forgalomban elérhetők lesznek a digitális adások vételéhez szükséges set-top-box készülékek (évek óta elérhetők), akkor lekapcsolható az analóg sugárzás. A módosítás lényege, hogy többé nem kötik ki feltételként, hogy a háztartásokban legyen is ilyen vevőegység - elég, ha kapni lehet.

Az "antennások" száma folyamatosan csökken ugyan (részben a kábeltévés előfizetési díjak mérséklődése miatt), de továbbra is ők a leggyengébb láncszem az átállással kapcsolatban. Felmérések szerint körükben különösen magas az idősek, falusiak, egyedülállók, alacsony jövedelműek, hátrányos helyzetűek aránya, magyarra fordítva: sokaknak nem telik beltéri egységre vagy tévécserére. Ahogy egész Európában, hazánkban is azon múlhat az átállás sikere, hogy ezt a csoportot hogyan, milyen gyorsan és milyen segítséggel tudják rávenni a váltásra. (Az sem mellékes persze, hogy ha az állam siet a segítségükre, az pár milliárdos költségvetési kiadást jelent.)

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A médiahatóság tájékoztatása szerint jelenleg is dolgoznak egy támogatási forma előkészítésén. Ez arra enged következtetni, hogy az európai gyakorlatnak megfelelően hazánkban is beszáll az állam a technológiaváltás felgyorsításába. Hogy ezt kuponos támogatással, részletfizetési konstrukciókkal vagy más - például vám- - kedvezményekkel oldják-e meg, és beszállnak-e a kereskedelmi tévék is, az még nyitott kérdés.

 

Címkék: