Fellőtték az EU műholdját: jobb navigációs rendszerek jönnek

Pénzcentrum2011. október 21. 18:04

Egy Szojuz típusú orosz hordozórakétát indítottak el pénteken a francia guyanai Kourou űrközpontból orrkúpjában a Galileo európai navigációs műholdrendszer első két elemével.

A Szojuz ST-B jelű rakéta indítását eredetileg csütörtökre tervezték, de egy műszaki rendellenesség miatt két órával a kilövés előtt leállították a visszaszámlálást, és a startot 24 órával elhalasztották. A pénteki kilövés az előre kijelölt időpontban rendben zajlott le.

A pénteken indult vállalkozás annyiban is új, hogy ezzel megkezdődik az európai navigációs műholdrendszer kiépítése, amely harminc - 27 aktív és 3 tartalék - műholdból fog állni, és előreláthatólag 2014-ben lesz üzemképes. A Galileo üzembe helyezését eredetileg 2008-ra tervezték, de a projekt technológiai fejlesztése késlekedést szenvedett és költségtúllépésekre került sor. Az eredetileg tervezett 3,4 milliárd euró helyett a rendszer a becslések szerint 5 milliárd euróba kerül majd.

Mire jó a Galileo?

A jelenleg létező amerikai GPS és orosz GLONASZSZ helymeghatározó rendszerekkel szemben a Galileo nem áll katonai ellenőrzés alatt, és ezért pontosabb helymeghatározást tesz majd lehetővé, így új felhasználási lehetőségeket nyit meg a közúti, hajózási, légiforgalmi és mentési területeken. A Galileo egy méteren belüli pontossággal dolgozik, szemben a GPS 3-8 méteres pontosságával. A programot - amelyet az Európai Ûrügynökség (ESA) irányít - az Európai Bizottság finanszírozza.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az új konstelláció 2014-től képes lesz jobb szolgáltatásokat biztosítani számos területen: pontosabb autós navigáció, a közúti közlekedés hatékony szervezése, kutató-mentő szolgáltatások, biztonságosabb banki műveletek, valamint megbízható áramszolgáltatás, amelyek mind nagy mértékben rá vannak utalva a műholdas navigációs technológiákra ahhoz, hogy hatékonyan működjenek. A gazdasági összhatás becslések szerint 90 milliárd euró lesz a következő 20 év során.

Az elkövetkező években évi 2-4 Szojuz-indítást terveznek Galileo-műholdakkal.

Címkék: