Egyre több halat eszünk - hamarosan jönnek az akciók

Népszava2011. október 17. 09:03

Pozitív eredmények mutatkoznak a hazai halfogyasztási statisztikákban, hiszen évente átlagosan több mint 4 kiló halat fogyaszt minden magyar. Ez a mennyiség néhány éve még alig haladta meg a 3 kilót - írja a Népszava.

A lapnak Lévai Ferenc, a halgazdálkodással foglalkozó Aranyponty Kft. tulajdonosa elmondta: a hazai halgazdálkodás azon kevés mezőgazdasági ágazat egyike, amely nem épült le az elmúlt két-három évtizedben. A hazai halgazdaságok éves forgalma eléri a 12-15 milliárd forintot.

A hazai hal előnye az importtal szemben, hogy szinte minden település közelében 50 kilométeres körzetben található halastó, így friss áru érkezhet a piacokra és az áruházláncokba. Az üzletek egyre több feldolgozott terméket kínálnak, a halpástétomtól, felvágottól a kolbászig, virsliig.

Természetesen még mindig a karácsony számít a csúcsszezonnak, ám már ez az időszak is széthúzódott. Jóval az ünnepek előtt növekszik a kereslet és nem csak a ponty fogy, hanem a harcsa, süllő, a halászlébe való apróhal is. Többféle akció is lesz az év utolsó hónapjában.

Címkék: