Dohányos vagy? Így változik a cigaretta ára

Pénzcentrum2011. szeptember 13. 08:34

A 2011-es költségvetési évben pénzforgalmi tekintetben a cigaretta jövedéki adóján még többet is foghat a kormány a tervezettnél - írja a Napi Gazdaság

A tervezett, mintegy 10 milliárd forintnál többet is hozhat az államháztartás konyhájára a dohány jövedéki adójának emelése. A törvényjavaslat három lépcsőben emelné a cigaretta jövedéki adóját (beleértve a vágott dohányt is).

Első körben november elsején, ekkor a cigaretta legalacsonyabb bekerülési értéke (minimumadója) 19 szálra vetítve 557 forintról 654 forintra nő a jelenlegi árstruktúra mellett. A következő emelés májusban lesz, ekkor a legalacsonyabb bekerülési érték 746, jövő novemberben pedig 802 forint lesz − a legolcsóbb termékeknél. A felsőbb kategóriák ennél 15-20 százalékkal is drágábbak lehetnek.

A drágulás rövid távon hatással lehet a feketepiacra, a NAV azonban eddig is jól kezelte a területet, így a jövőre tervezett bevételek a cigarettából akár teljesülhetnek is. A fogyasztás viszont az alacsonyabb közteherrel érintett sodródohány felé terelődik, amihez a tervezet egyelőre nem nyúlt drasztikusan. A sodródohány az adóemelés után is jelentős árelőnyt élvez, ma egy 19 szálas dobozhoz képest minimum 320, novembertől 390, májustól 450, jövő novembertől pedig 490 forinttal.

 

Címkék: