Ezreket vernek át a kereskedők, így védheted meg magad

Pénzcentrum2011. augusztus 31. 13:10

A fővárosban augusztus végéig közel 2 ezer ügy, azaz fogyasztói panasz érkezett a testülethez, mintegy 600 cég ellen - hangzott el a Budapesti Békéltető Testület mai sajtótájékoztatóján. A fogyasztói panaszok száma országosan eléri a 7 ezret - csak az idei évben.  A fogyasztói csoportok ellen továbbra sincs megoldás.

A fogyasztók leginkább (43 százalék) kereskedelmi jellegű ügyekben reklamálnak, azaz vásárlásuk során felmerülő problémával keresik a testületet. Az ügyek negyede szolgáltatói jellegű, míg 17 százaléka a pénzügy, biztosítás területét érinti - mondta Baranovszky György,a Budapesti Békéltető Testület elnöke

A testület a fogyasztói csoportokkal szemben rendszeresen kap állampolgári panaszokat. A probléma átfogó megoldása azonban továbbra is várat magára - jelenleg szolgáltatói jellegű kérdésként kezelik.

Vannak olyan "notórius" cégek, amelyek iránt kifejezetten sok panasz érkezik: ilyen a telekommunikációs szektorból a Magyar Telekom vagy a Vodafone, sportruházatnál a nemrég bedőlt MBT cipőkereskedő, míg tartós fogyasztási cikkeknél például (a speciális értékesítési eljárással dolgozó) Zepter Kft. ellen érkezik sok bejelentés.

Tipikus panaszok

A szakértők tapasztalatai szerint tipikus hiba, hogy reklamációnál nem vesznek fel jegyzőkönyvet a vállalkozások - holott ez törvényi kötelezettség lenne. Utazási ügyeknél is gyakori ez a hiba. Sok esetben a javítási idő indokolatlan elhúzásával kell szembenézniük a fogyasztóknak, ez gyakran azért jelenik meg, mert külföldre küldik javítani a terméket.

Az üzleten kívüli vásárlásnál - tipikus példa erre az árubemutatók módszere - 8 napos "elállási jogot" biztosítanak a jogszabályok, ezt sok vállalkozás nem tartja be, gyakori, hogy a reklamáló vevőnek kell futnia a pénze után. Az internetes vásárlásnál tipikus módszer a visszaélésre, hogy a szerződési feltételeket utólag megváltoztatják. Ezért a szakértők szerint érdemes vásárláskor elolvasni, elmenteni, sőt, kinyomtatni az általános szerződési feltételeket - ez később sokat segíthet egy esetleges reklamációnál.

Megnövekedett az elmúlt időszakban a használt autókkal kapcsolatos panaszok száma is - korábban ez a szegmens sem volt fajsúlyos.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Még mindig gyakori, hogy egy ingatlan felújításánál, átépítésénél nem kérnek számlát a tulajdonosok. Ennek részben adóelkerülési okai is vannak, ugyanakkor a szerződés hiányában szinte lehetetlen az utólagos reklamáció, a fogyasztói jogok érvényesítése.

A testület rendszeresen kap állampolgári bejelentéseket a fogyasztói csoportok megtévesztő magatartása miatt. A probléma átfogó megoldása azonban továbbra is várat magára. 

Szeptembertől a Budapesti Békéltető Testület elindítja pozitív listáját azokról a cégekről, amelyek teljesítik a testület ajánlásait - a beérkező ügyek tekintetében.

Címkék: