Drága marad a kenyér és a hús

Pénzcentrum2011. augusztus 23. 09:02

Középtávon biztosan nem csökken az élelmiszerek áfája, az ügy lekerült a kormányzati napirendről - értesült a Népszabadság. A Nemzetgazdasági Minisztérium sem az idei büdzsé előkészítésekor, sem a jövő évi tervek között nem számol a vidékfejlesztési tárca áfamérséklési elképzeléseivel.

Az úgynevezett alapélelmiszereket jelenleg 18, illetve 25 százalékos általános forgalmi adó terheli. A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) azt szorgalmazta, hogy három lépésben 5 százalékra csökkenjen az áfakulcs.

Három lehetséges verzióval számoltak, amelyek mindegyike mérsékelte volna a most 25 százalékos kulccsal adózó sertés- és a baromfiágazati termékek áfáját, mivel e két ágazat van a legnehezebb helyzetben. A második variáció ezt a termékkört kiegészítette volna a kenyérféleségekkel és a tejtermékekkel, amelyekre ma 18 százalékos kulcs van érvényben. Egy harmadik elképzelés pedig a tojást és az étolajat is 5 százalékos kulcs alá sorolná a jelenlegi 25 százalékosból.

A költségvetést a VM áprilisi számításai szerint éves szinten 240 milliárd forintos bevételkiesés érné, ha az 5 százalékos kulcs valamennyi alapvető élelmiszernél életbe lépne. Ebből például a sertés- és a baromfiszektor 44 milliárd forinttal részesedett volna. Ám ezt a számítások szerint jelentősen ellensúlyozná az, hogy a fogyasztás csökkenése megállna, illetve a kedvezőbb áfakulcs miatt azok is legálissá tennék tevékenységüket, akik eddig a szürke- vagy a feketegazdaságban űzték az ipart.

Az elképzelés megvalósítását tavasszal Orbán Viktor miniszterelnök sem tartotta lehetetlennek, ám a bevezetés korlátjaként nem költségvetési okokat említett: akkor ugyanis elmondta, vizsgálják a korábbi áfacsökkentések következményeit, ugyanis csak akkor lenne értelme a forgalmi adó mérséklésének, ha az eljutna a fogyasztókig, és nem a kereskedelemben csapódna le haszonként.

Címkék: