Itt a trükk: így kell elvinni a százmilliós lottónyereményt

Pénzcentrum2011. augusztus 13. 17:06

A véletlen gyakran rácáfol a szerencsejátékosok bombabiztosnak gondolt elképzeléseire, nem kis csalódást okozva ezzel az elméletek kiagyalóinak. A hazai játékszervező azonban óvatosságra inti azokat a játékosokat, akik a merészebb külföldi stratégiák követésén gondolkodnak.

Nemrégiben kapott szárnyra a szenzációs hír, miszerint az amerikai Massachusetts állam egyik lottójátékán a játék menetét tanulmányozó, matematikusokból, programozókból és egyetemi kutatókból álló csoport felfedezett egy nyitva hagyott "kiskaput" a játék szabályzatában, és ezt kihasználva egymillió dollárt (191 millió forint) nyert idáig.

Valójában azonban kiskapuról szó sincs: nem kell matekzseninek lenni ahhoz, hogy valaki nyerjen a lottón, ám célszerű tanulmányozni a játék szabályzatát. A szerencsés kimenetelű történet kiváló példa az események véletlenszerűségének bemutatására. A Cash Winfall játékban az történt ugyanis, hogy matematikusok egy csoportja gondos mérlegelés után úgy döntött, több mint félmillió dollár értékben játszik, vállalva ezzel a - szintén lehetséges - vesztés esetleges kockázatát.

A nyerés ugyanis egyáltalán nem volt garantált. Ha a "rolldown week"-en, vagyis azon a héten, amikor a Cash Winfall addig halmozódó nyereményét szétosztják nem születik telitalálat, az alsóbb nyerőosztályokban (hatból öt, négy, három, stb. találat) is magasabbak lesznek a nyeremények. A hírben szereplő játékosok ennek reményében kockáztattak nagyobb összeget: igyekeztek minél többet megszerezni a jackpotból annak reményében, hogy az adott héten sem lesz rajtuk kívül másnak telitalálata. Ha ugyanis valaki mégis elvitte volna a főnyereményt, az általuk befizetett pénznek a töredékét sem nyerték volna vissza.

A totalizatőr típusú játékok - mint például a lottójátékok vagy a hazánkban népszerű totó - egyik fontos jellemzője, hogy főnyereményük halmozódik, a nagyobb főnyeremény pedig vonzóbb a játékosok számára. Az, hogy meddig halmozódhat a főnyeremény, az egyes játékszervezők egyéni döntésétől függ.

A Szerencsejáték Zrt. játékainál a halmozódás maximális időtartama 1 év, ami azt jelenti, hogy amennyiben 1 éven belül nem születik telitalálat, a jackpotot fel kell osztani a többi nyerőosztály között, a részvételi szabályzatban leírtak szerint. Ebből következik, hogy amennyiben a lehetséges felosztás hetén (vagy a totó esetén: fordulójában) nem születik telitalálat, a többi nyerőosztály nyereménye valószínűleg magasabb lesz. Ez azonban függ az egyes nyerőosztályokban elért nyeremények számától is, hiszen minél többen érnek el azonos találatot, annál többfelé oszlik a nyeremény. A játékok további jellemzője, hogy minél többféle számkombinációt tölt ki a játékos, annál nagyobb az esélye a nyerésnek. Az amerikai tudóscsoport is erre alapozva játszott 300 ezer szelvénnyel.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A hírből egy tanulságot mindenképp levonhatunk: a szerencse valóban (szinte) kiszámíthatatlan. Az egyes találatok statisztikai valószínűségét hosszú távon ismerhetjük, de egy-egy sorsolás meglepő eredményt is hozhat. A Szerencsejáték Zrt. ezért leginkább azt avasolja, hogy a lottó esetében (is) maradjunk az ésszerűség határain belül, hogy a játék - és annak bármilyen következménye - öröm és kellemes időtöltés legyen, és ne esetleges bosszúság forrása. 

 

Címkék:
totó nyeremények,