CBA, ALDI: pofátlan dinnyeárak az áruházakban

MTI2011. július 26. 10:32

A Magyar Dinnyeszövetség sérelmezi az Aldi és a CBA üzletláncok által követett üzletpolitikát, amely nyomán Simonka György, a dinnyeszövetség elnöke szerint jelentős kár éri a magyar termelőket.

A dinnyeszövetség elnöke elmondta: a két áruházlánc nagyon alacsony - 35 forintos kilónkénti - fogyasztói áron árulja a görögdinnyét, amely véleménye szerint annyira alacsony, hogy az akár kimerítheti a beszerzési ár alatti értékesítést is.

Visszautasítja a CBA, hogy beszerzési ár alatt értékesítené a dinnyét
Fodor Attila, a CBA kommunikációs vezetője kedden az MTI-nek azt mondta: egyetlen tulajdonosuk árulta a görögdinnyét néhány napig kilogrammonként 39 forintért, amíg egy nagyobb tételt el nem tudott adni. Ha ezt nem tette volna meg, akkor a dinnye jelentős része megromlott volna, hiszen a rosszabbra forduló idő miatt a forgalom csökkenésére lehetett számítani. A hálózat többi üzletében a görögdinnye normál kilogrammonkénti ára 49 forint, míg akciósan 45 forint.

Hangsúlyozta, hogy a 39 forintos ár sem minősül beszerzési ár alattinak.

"Tisztességtelen magatartásnak tartjuk a beszerzési ár alatti fogyasztói árak alkalmazását, nem engedjük meg az üzleteinkben" - hangsúlyozta.

A CBA üzletei franchise rendszerben működnek, így a termékek jelentős részét a tagok saját hatáskörben árazzák be. Néhány kivétel van, ilyenek például az akciós és stratégiai termékek.


A szakember szerint ugyanis 45 forintos kilogrammonkénti fogyasztói ár alatt gyakorlatilag nem lehet értékesíteni a kiskereskedelemben a magyar dinnyét, mivel a felvásárlási ár nettó értékben számolva 25 forint körül mozog, és erre kilogrammonként még mintegy 7-8 forint szállítási költséget is rá kell számolni.

Ezért Simonka György jelezte, hogy a Magyar Dinnyeszövetség, valamint a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) képviselői közösen bejelentést tesz a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatalnál, továbbá a fogyasztóvédelmi hatóságnál annak érdekében, hogy vizsgálják ki az ügyet. Emellett kérik a kormányt, hogy állítson fel az eset kivizsgálására egy vizsgálóbizottságot és az Országgyűlés szakbizottságait is ugyanerre kérik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Simonka György ugyanakkor jelezte azt is, hogy voltak olyan áruházláncok, mint például a Tesco, az Auchan, vagy a Metro, amely a múlt héten - annak ellenére, hogy igen nagy volt a kínálat dinnyéből - nem vitték a kilónkénti árat 50 forint alá, 59-69 forintért adták kilogrammonként a dinnyét.

A Magyar Dinnyeszövetség elnöke úgy véli, hogy a magyar dinnyetermelők csak akkor maradhatnak talpon, ha tisztességes árat kapnak megtermelt árujukért. Simonka György jelezte, hogy tudomása szerint más országban nem lehet, vagy nem szokás visszaélni a termelők esetlegesen kiszolgáltatott helyzetével.

 

Címkék: