Ki gondolta? Ez a legolvasottabb könyv ma Magyarországon

Pénzcentrum2011. július 17. 08:02

Nyári könyvdömping Az igazi nyár könyvdömpinggel köszöntött be a magyar könyvespolcokra: rengeteg újdonság, könnyed strandirodalom és magyar mesekönyvek egyaránt oltották a hazai olvasók betűszomját. Az abszolút rekorder Fejős Éva lett, aki mindössze két nap alatt az olvasási toplista első helyén találhatta magát Helló, London! című glamour-regényével. Ezüstérmet szintén egy magyar írónő szerezhetett: Bartos Erika Évszakos könyv c. mesekönyve szintén újoncként dobbantott nagyot, a dobogó harmadik fokára most már menetrendszerűen megint csak egy szerelmes rémtörténet lépett: Lisa Jane Smith a Vámpírnaplók 7. részével a bronzot vitte el - derül ki  a Bookline TOP50 könyves sikerlista friss adataiból.

A júniusi olvasói sikerlista alapján teljesen világos: a változatosság tényleg gyönyörködtet. Rengeteg újdonság tarkítja az olvasók sikerlistáját: a könyvek 70%-a abszolút újonc a listán. Kezdésképp itt van Fejős Éva, aki végleg belopta magát a magyar olvasók könyvespolcára - legújabb regénye, a Helló, London! 2 nap alatt ismét a könyves sikerlisták első fokán debütált. Fejős az egyik "leglájkoltabb" facebook-celebként egy újabb bestsellert tett le az asztalra: a regény csillogásra és szerelemre vágyó hősnőjének életében rengetegen magukra ismernek és találnak.

A szünidő beköszöntével ismét szezonja lett a magyar gyerekkönyveknek is. A kínai gyerekfilm fesztiválos győzelme után a Bogyó és Babóca mesék bestseller írója, Bartos Erika újabb rekorddal büszkélkedhet: nemcsak ezüstéremmel mutatkozott be az Évszakos könyv, de ő szerepel a listán a legtöbb könyvvel (4 kötet) is. Marék Veronika és D.Tóth Kriszta könyvei is egyre több kisgyereket ringatnak álomba: Marék írása, az Annipanni, mesélj nekem! a 24., míg a közkedvelt TV-s műsorvezető Nagylánykönyv c. szerzeménye a 33. helyen kezdte karrierjét.

A harmadik helyre Lisa Jane Smith egy szintén könnyed olvasmánnyal szárnyalt fel: A Vámpírnaplók 7. része, A visszatérés: Éjfél hozta a vérszívós könyvek már jól megszokott formáját. A Top 10-ben szereplő 9 szórakoztató regény is azt bizonyítja: strandirodalommal köszöntött ránk a nyár. A könnyed írások mellett a kortárs szépirodalom magyar képviselői is hozták a prímet: Spiró György Kémjelentés c. novelláskötete a 11., Tóth Krisztina Pixel c. kapcsolati krónikája a 21., míg Parti Nagy Lajos Az étkezés ártalmasságáról c. elmés kötete a 22. helyet birtokolja. Nemcsak szépirodalmi alkotások, hanem történelmi vonatkozású írások is ellensúlyozzák a strandregények túlsúlyát. Hahner Péter Újabb 100 történelmi tévhit és Aczél Endre Acélsodrony - A nyolcvanas évek c. írásai mellett az Erdéllyel kapcsolatos történelmi értekezések is kiemelt szerepet kaptak: Ablonczy Balázs A visszatért Erdély 1940-1944 c. könyve a 38., míg Csernok Attila Mint patak a sziklák közt c. kötete a 40. hellyel bizonyítja a magyar olvasók történelmi tudásszomját.

A lista természetesen most is furcsa rekordokkal büszkélkedhet: több mint egy év után eltűnt róla Stieg Larsson A tetovált lány című regénye, így ezt a címet William P. Young vehette át A viskó c. írásával, mely közel 400 napja hódítja a magyar olvasók szívét. A legnagyobb előrelépést, 29 helyet, Lara Adrian A vámpír sírja c. horrorisztikus sztorija tette meg, míg a legnagyobb visszaesést Ugron Zsolna Úrilányok Erdélyben c. lányregénye szenvedte 27 hellyel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Bookline TOP50: 50-26

Címkék: