Áremelés: ennyivel drágul a mosógép, a hűtőszekrény

Világgazdaság2011. július 8. 09:02

Emeli háztartási készülékeinek árát október elsejétől az Electrolux. Így Európa-szerte 5-7 százalékkal kerülhetnek többe a társaság által gyártott fehéráruk. Ugyanakkor nem a svéd gyártó lesz az egyedüli aki ugyanerre kényszerül - írja a Világgazdaság.

Az áremelés mögött a növekvő nyersanyagárak, illetve a dráguló szállítási költségek állnak. A skandináv társaság számításai szerint az elmúlt másfél évben a legalapvetőbb nyersanyagok ára 40-90 százalékkal emelkedett, de lényegesen többe kerül a készülékek transzportja is.

A háztartási berendezések gyártásában meghatározó svéd vállalatcsoport nem az egyetlen, amely az idén áremelésre kényszerül. Az áremelési gyakorlat, amely Európában kiterjed a nemzetközi fehérárumárkák többségére, a hazai piacon is érezteti majd hatását, néhány százalékos mértékben.

A napilap által megkérdezett márkák közül a Whirlpool Magyarországnál is az alapanyagokat és a szállítási költségeket említették az áremeléssel kapcsolatos indoklásban. Az LG Hungarynél azt közölték, hogy a régebbi modelleket nem árazzák át, az újabbak azonban már a magasabb áron kerülnek a a boltok "polcaira".

 

Címkék: