Felére csökkenhet a külföldi mobilozás költsége

Pénzcentrum2011. július 4. 12:02

A legújabb brüsszeli tervek alapján a külföldi mobilhasználat díjai közel lefeleződhetnének, ami igencsak pozitív hír a fogyasztók szempontjából, viszont komoly érvágás a mobilszolgáltatóknak, írja a Financial Times.

2012 júliusától a külföldi internethasználat megabájtonként nem kerülhetne többe 90 euró centnél, vagyis jelenlegi árfolyamon számolva nagyjából 240 forintnál, 2014-től kezdve pedig tovább csökkenhetnének a mobileszközüket külföldön használók roaming-költségei, 2014-től ugyanis a brüsszeli elképzelések alapján 50 centre, vagyis 130 forint közelébe esne a mobil adathasználat díja megabájtonként.

Jelenleg átlagosan 2 eurót is meghaladja a megabájtonkénti adatforgalmi díj, a brüsszeli döntéshozók véleménye szerint ez túlságosan magas.

További versenyélénkítő intézkedés lenne az is, hogy a külföldre utazóknak már nem kell azt a szolgáltatót választaniuk utazásuk alatt is, amelyiknél otthon a szolgáltatásokat igénybe veszik, ez pedig alapvetően átrendezheti a mobilszolgáltatók árstruktúráit és üzleti modelljeit. Az új szabályozás 2014-től léphet életbe, miután az Európai Parlament és a tagállamok kormányai elfogadták.

 

Címkék: