Fura színe lesz idén az akácméznek

Pénzcentrum2011. június 20. 09:02

Már most, a méhészeti szezon közepén biztosnak látszik, hogy a szokásosnak mondható 25 ezer tonnás magyarországi mézhozam bőven összejön. Szakmai prognózisok szerint mind minőségben, mind mennyiségben kiváló lehet idén az akácméz - írja a Népszabadság.

A jó minőségű és bőségesnek ígérkező termés miatt egyértelmű csökkenés mutatkozik a méz felvásárlási árában, főleg a tavalyi évhez képest. A hazai fogyasztók azonban egyelőre ebből nem sokat láthatnak: a bolti polcokon tartja magát a kilogrammonként 2000-2700 forint közötti ár. Jelentősebb elmozdulásra a nyár második felében lehet számítani, amikor a méhészeket szorítani kezdi majd a bevételhiány - ekkor várhatóan mind a kispiacokon, mind az üzletekben megjelenik majd az "akciós" idei magyar méz.

A lap szerint idén a megszokottnál több esetben kissé halványabb (világosabb) lesz az akácméz, mivel a gyors akácérés miatt rendkívül hamar megteltek a kaptárak, a szokásosnál hamarabb kipörgették a mézet a termelők, és emiatt a megszokott aranysárga színét nem, vagy csak részben nyerhette el. Az ilyen "víztiszta" méz azonban a szakemberek szerint semmivel sem rosszabb, mint a megszokott színű áru.

 

Címkék: