Hasadás a könyvpiacon: csak 6200 forintunk van rá

Magyar Nemzet2011. június 16. 08:32

Kevesebb pénz jutott könyvekre tavaly mint 2009-ben. A választék is egyre kisebb, eltűnik a szépirodalom a polcokról, "alkonyatban" a könyvszakma. Összesen mintegy tíz százalékkal csökkent a kiadott könyvek száma, hússzal ezek példányszáma, tavaly is óriási lejtmenet jellemezte a könyvszakmát - írja a Magyar Nemzet.

Egy átlagos magyar 6200 forintot költött 2010-ben könyvekre, ez 4,1 százalékkal kevesebb az egy évvel ezelőtti adatoknál. A kiadott művek száma is csökkent, tíz százalék körüli mértékben, tavaly mintegy 2997 féle könyv került a boltok polcaira, összesen 35 millió példányban. Ez a példányszám is húsz százalékos csökkenést jelent a 2009-es adatokhoz képest.

Nem csak összeszűkülni látszik a piac, de nagyban át is rendeződik. A magyar könyvek aránya egyre csökken. A klasszikus szépirodalom egyetlen kötete, ami fel tudott kapaszkodni a legnagyobb példányszámokat összesítő listára, az A két koldusdiák volt, Mikszáth Kálmán elbeszélése, ami 45 ezer példányban tudott tavaly újra kiadásra kerülni.

A kiadott művek 28 százaléka külföldi, de példányszám tekintetében már 36 százalékos részesedésük van. A hazai írok műveinek példányszáma csaknem harminc százalékkal marad el külföldi társaiktól. Rejtő Jenő A tizennégy karátos autó című regénye jelent meg a hazai szerzők közül a legnagyobb példányszámban.

Átkerült a piac a tinédzserek kezébe és ez jól látszik azon, hogy a legnépszerűbb könyvek a moziban a fiatalok körében népszerű Alkonyat filmek alapjául szolgáló művek. Stephenie Meyer írása a Hajnalhasadás volt az egyetlen, ami elérte tavaly a bűvös 100 ezres kiadott példányszámot.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék: