Potom áron keltek el Sólyom ereklyéi

Pénzcentrum2011. május 24. 15:02

Több mint 15 millió forintért keltek el egy árverésen a Sólyom László volt köztársasági elnök által felajánlott emléktárgyak, amelyeket 2005 és 2010 között államfőként kapott ajándékba. A pénzt a Bakonyszücsön működő Daganatos Betegek Rehabilitációs Lelki Otthona kapja.

Összesen háromszázötven tárgyat árvereztetett el Sólyom László: festményeket, grafikákat, plasztikákat, az egyes országok jellegzetességeit bemutató iparművészeti, népművészeti alkotásokat, szőnyegeket, fegyvereket. Ezek mellett díszes használati tárgyakat, tollakat, íróasztaldíszeket, antik tárgyak másolatát, pénzérméket, plaketteket.

A tárgyak között szerepelt még például vízipipa és inggomb, serlegek, lámpa, pohárkészlet, városkulcsok, címerek és üvegvitrin is. A licit a tárgyak többségében alacsony árakról indult. Mindössze négy ezüst tárgyat áraztak be százezer forintnál magasabb összegért. Több tételért négy-ötszörös árat fizettek a résztvevők, de nem volt ritka a tíz-harmincszoros licit sem. Egy ezer forintról indított montenegrói tollkészlet, vagy egy japán tuskészlet 32, illetve 20 ezer forintért kelt el végül.

A különböző fegyverek, vadásztőrök, tiszti kardok százezrekét keltek el, ahogy, a keleti szőnyegek, az elegáns porcelán étkészletek, italos edények is. Kínaiak főként hazájukból származó tárgyakat, vázákat vásároltak. Egy olasz gyűjtő pedig festményekre licitált.

A legnagyobb verseny egy lengyel szablyáért folyt, amelyet Lech Kaczynski néhai lengyel államfő ajándékozott Sólyom Lászlónak 2006-ban. A fémtokba zárt, díszített pengéjű fegyver 40 ezer forintról indult és végül 3,2 millió forintot fizetett érte új tulajdonosa.

 

 

Egy itáliai Montegrappa töltőtollkészlet ára 38 ezerről 320 ezerre ment fel. A tollat Karol Simanovszki zeneszerző használta.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)



A mexikói Estella Maya másolata harmincötszörös áron kelt el, elérte a 70 ezer forintot leütést.

 

A balatonfenyvesi óvodások és óvónők Balatonról készített papírmozaik képe nyolcszoros áron, 8000 forintért kelt el olyan képzőművészek, mint Tolnay Tibor nagyváradi festőművész, vagy Korbely István elismert kortárs festőnk, művei között.



Az árverésből összesen 15 millió 623 ezer forint folyt be. Az aukciós ház a tételek után 21 százalék közvetítési összeget számol fel, de azt ugyancsak a rehabilitációs otthon javára ajánlotta fel.

 

Címkék: