Jogszerűen rögzítik a pénztárnál a bankkártya adatainkat

Pénzcentrum2011. május 20. 09:02

A kártyás vásárlások után aláírásunkkal hitelesített blokkok felruházzák a boltot bankkártya adataink tárolására. Eladóhelyek így jogszerűen tárolják bankkártya számunk utolsó 8 számjegyét. Az áfás számla kitöltése után további adataink is jogszerűen kerülhetnek be a rendszerükbe - mondta ki a legfelsőbb bíróság - olvashatjuk a Napi Gazdaságban.

Az ügy még 2004-ben kezdődött, amikor egy vásárló észlelte, hogy az eladó rögzíti bankkártyájának utolsó 8 számjegyét, ezután az áfás számlához meg kellett adnia nevét, lakcímét. A vevő véleménye szerint a bolt ezekkel az adatokkal visszaélhet, jogosulatlan módon használhatja fel.

A bolt védekezését arra alapozta, hogy a vevő már a bankkártya átadásával hozzájárult az utolsó 8 számjegy rögzítéséhez, lakcímét pedig eleve önként adta meg. A bíróság döntése alapján a bankkártya utolsó 8 számjegye nem minősül személyes adatnak ezért nem esik törvényi védelem alá. A fellebbezés után a legfelsőbb bíróság ítélete nem, csak az indoklás változott meg. A legfelsőbb testület szerint minden adat személyes adat ugyan, de az aláírással hitelesített blokk felruházza a boltokat az adatok tárolására, mivel azok a tranzakció egyéb részleteit is tartalmazzák.

Címkék: