Lakásfelújítók, figyelem! Drágul a csempe

Pénzcentrum2011. március 21. 10:02

Nagy mértékben emelkedhet Európában a csempe ára, mivel az Európai Unió dömpingnek minősítette a kínai importot, amit súlyos behozatali adóval akarnak korlátozni - írja a Napi Gazdaság.

Az európai csempegyártók így megnyugodhatnak, nem kell versenyezniük az olcsó kínai termékekkel. Azok viszont, akik a szigorítás bevezetése után tervezik a fürdőszoba, konyha felújításhoz megvásárolni a kerámia burkolatokat, vélhetően jóval magasabb árakkal találkozhatnak majd a piacon.

A közlemény szerint a vám 26,2 százaléktól 73 százalékig terjedhet, a gyártótól függően. Brüsszeli adatok szerint Kína évente 275 millió euró értékben szállít csempét az uniós országoknak, és az európai ipar jelentős anyagi károkat szenved az áron alul árusított termékek miatt.

A kínai után az európai a világ legnagyobb csempeipara, azonban rendkívül szétaprózott, több mint 350 cég állít elő csempéket, és nem bírják a kínai termékek árversenyét, amelyek a kontinens piacának már 6,5 százalékát bitorolták el. A tervek szerint egyelőre hat hónapra léptetik életbe a büntetővámot, azonban ez meghosszabbítható még további öt évre.

 

Címkék: