Robbanás a mobilnetes eszközök piacán

Világgazdaság2011. március 20. 20:02

A mobilinternet lassan a világ legeldugottabb csücskében is elérhető lesz. Nem csoda, a hozzá kapcsolódó eszközök iránti kereslet is ugrásszerűen nő. A következő évben 65,2 százalékos bővülés várható az értékesítésben, öt éven belül évi 270 millió mobilinternetes eszköz találhat gazdára - írja a Világgazdaság.

A mobilinternetezésre alkalmas eszközök térhódítása jellemezte e 2010-es piacot a Berg Insight, telekommunikációs felméréseket végző cég, kutatása szerint. A noteszgépek, tabletek, könyvolvasók, okostelefonok piacának jövőbeni növekedése sem lesz mindennapi: 65,2 százalékos további bővülés várható ezen eszközök eladásában a következő évben. A következő 5 év növekedése révén 2015-re világszerte évi 270 millió mobilnetes eszköz kerülhet értékesítésre.

A tavalyi robbanás a könyvolvasóknak és a navigációs eszközöknek volt köszönhető, de az Apple által piacra vitt iPad jelentősége sem elhanyagolható. Az iPad következő generációja és az egyre bővülő konkurencia segítheti leginkább az előttünk álló év telekommunikációs bővülését.

Az elemzők szerint nemcsak a mobilinternet alkalmas eszközök terjedése lesz meghatározó, de az ezeket kiszolgáló hálózatok is minőségi ugráson eshetnek át. A mobilnetes alkalmazások köre is egyre bővül, egyre több cég ismeri fel a lehetőségeket.

 

Címkék: